Dieet bij overgewicht

overgewicht

Overgewicht ontstaat geleidelijk aan en de oorzaak van het overgewicht maakt vaak deel uit van onze gewoonten. Wanneer er een dieet gevolgd wordt en nadien herval je gewoon in je oude gewoonten, is het dus logisch dat de verloren kilo’s er op termijn gewoon weer bij komen. Het is dus belangrijk om op zoek te gaan naar blijvende veranderingen, die toch kunnen ingepast worden in ons sociaal leven, zodat er trager gewichtsverlies is dan bij een ‘crash’dieet, maar waarbij het gewicht gedurende een langere tijd kan behouden blijven. Hoe we dit bereiken, is verschillend van persoon tot persoon, en wordt steeds onderling besproken, zodat het ook haalbaar is.

In eerste instantie wordt er steeds getracht om met aanpassingen aan de gewone voeding gewichtsverlies te bekomen. Wanneer er zeer veel kilo’s verloren moeten worden, of het is belangrijk dat het gewichtsverlies zeer snel gebeurt, dan is het ook mogelijk om met dieetproducten te werken. Het gebruik van de dieetproducten is steeds onder begeleiding en met, tegen het einde aan, een afbouw van de dieetmaaltijden en een opbouw van de gewone voeding, op zo’n manier dat dit ook haalbaar is om op lange termijn te blijven volhouden.

Niet alleen de persoonlijkheid van de persoon die voor me zit is belangrijk, maar ook de samenstelling van het lichaam. Bij een consultatie n.a.v. overgewicht, wordt er steeds een BI(v)A-meting gedaan. Bij een BI(v)A-meting wordt de samenstelling van het lichaam gemeten, namelijk de hoeveelheid vocht in en buiten de cellen, de vetmassa en de vetvrije massa. In functie van de hoeveelheid actieve celmassa en de hoeveelheid vocht wordt de piste bepaald die bij het dieet moet gevolgd worden. Wanneer er 2 identieke personen zouden bestaan, met dezelfde lengte, hetzelfde overgewicht, hetzelfde karakter en sociaal leven, maar met een andere lichaamssamenstelling, dan zullen deze 2 personen met een ander dieet naar buiten gaan. Een andere lichaamssamenstelling zal er ook voor zorgen dat de ene persoon gemakkelijker en de andere persoon moeilijker gewicht zal verliezen. Hoe graag ik het ook anders zou willen, een persoon met een lichaamssamenstelling die ervoor zorgt dat die persoon minder gemakkelijk gewicht verliest, zal steeds trager gewicht verliezen.

Hierbij wordt de nadruk dan ook gelegd op het verbeteren van de lichaamssamenstelling, los van het gewicht (met gewichtsbehoud en soms zelfs met een kleine gewichtstoename) en pas als de lichaamssamenstelling voldoende verbeterd is, zal er gewerkt worden aan gewichtsverlies. Overgewicht is immers iets dat, zeker op langere termijn, aanleiding kan zijn voor belangrijke lichamelijke klachten en medische problemen. Echter, de samenstelling van het lichaam is vaak nog meer verantwoordelijk voor deze klachten en problemen dan het overgewicht op zich, waardoor het soms belangrijk is om de focus weg te halen van de weegschaal en te verleggen naar het verbeteren van de lichaamssamenstelling.

Door een betere lichaamssamenstelling zal je je fitter en energieker voelen, zelfs bij hetzelfde overgewicht, en nadien gemakkelijker kunnen werken aan vetverbranding en vermagering. Gedurende de begeleiding wordt er dan ook regelmatig een nieuwe BI(v)A-meting gedaan, om de evolutie van de lichaamssamenstelling op te volgen en het dieet bij te sturen in functie van de resultaten van de meting, mocht dat nodig zijn.
Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be