Nieuws

Hier vind je weetjes, specifieke informatie m.b.t. diëten bij bepaalde allergieën of aandoeningen, informatie over voeding gericht naar specifieke doelgroepen of onderwerpen in verband met voeding, die recent in de pers geweest zijn en nader toegelicht worden. Als je op zoek bent naar informatie over een bepaald onderwerp, kan je altijd eens een blik werpen op deze rubriek om te zien of er al informatie over verschenen is.

Een mogelijke oorzaak van prikkelbare darmen (PDS) ontdekt

Prikkelbare darmen, een diagnose die je krijgt wanneer je na het eten van bepaalde voedingsmiddelen last krijgt van winderigheid, een opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen, diarree of net constipatie, terwijl de darmen intact zijn en geen duidelijk ziektebeeld vertonen, treft best veel mensen in onze maatschappij. Naast de fysieke last na de consumptie van een verkeerd voedingsmiddel, kunnen ze ook een impact hebben op het fysiek functioneren, de slaap, het energiepeil, het (genieten van de) maaltijden en het sociaal, seksueel, emotioneel en mentaal functioneren. Onderzoek heeft nu een mogelijke oorzaak gevonden voor deze klachten, Waardoor in de toekomst misschien ook een betere behandeling mogelijk zal zijn.

27 februari 2021

Vers van de pers: Slapen en je gewicht: wat is het verband?

In ‘Goed Magazine’ herfst en winter 2020 stond een dossier over slaap. Er stonden heel wat weetjes in rond slapen, slaapproblemen en slaaphygiëne. De relatie tussen slapen en gewicht werd kort aangehaald, zonder dat er erg diep op ingegaan werd. Aangezien er wel degelijk een relatie is tussen slaap en gewicht, was dit voor mij een trigger om hier even dieper in te duiken.

27 februari 2021

Dossier: Multiple Sclerose: Kan je de ziekte ondersteunen met voeding?

Bij Multiple Sclerose (MS) komen er verharde plekken voor in het centrale zenuwstelsel, waar de cellen van het zenuwstelsel aangetast zijn en er bijgevolg een verstoring ontstaat in de zenuwgeleiding. Deze verstoringen leiden dan tot een heel scala aan mogelijke klachten, die uiteraard niet allemaal bij alle MS-patiënten tot uiting komen. MS verloopt met opstoten: er zijn periodes van verbetering van de ziekte en periodes van achteruitgang.
Een aantal van deze klachten kan verbeteren na voedingsaanpassingen. Daarnaast is een gezonde voeding belangrijk bij MS, ook als je vermoeid bent. Bespreek met je diëtist hoe je dit het beste kan bereiken.

27 februari 2021

Koemelkeiwitallergie en dysbiose: een verband?

Koemelkeiwitallergie is een frequent voorkomende allergie, zeker bij baby’s en peuters. Maar is er ook een verband met een onevenwicht in het darmmicrobioom en het risico op infecties? En is er een verschil in dit risico tussen borstgevoede en flesgevoede kinderen?

20 december 2020

Vers van de pers: ‘Borstvoedingsthee’ wordt afgeraden aan zwangere of lacterende vrouwen

Loopt de borstvoeding niet zo vlot? Vroeger werd dan standaard borstvoedingsthee aanbevolen. Borstvoedingsthee is een mengeling van venkel, anijs, karwij en vaak nog een hele resem aan andere kruiden. Recent publiceerde het Voedingscentrum echter een negatief advies voor het gebruik van borstvoedingsthee tijdens de zwangerschap, tijdens de borstvoeding en als drank voor jonge baby’s.

20 december 2020

Dossier: Orthorexia Nervosa: Wat is het precies?

Anorexia Nervosa (AN) en Boulimia Nervosa (BN) zijn termen waar de meeste mensen zich wel iets kunnen bij voorstellen, maar Orthorexia Nervosa (ON) is een term die pas enkele jaren courant meedraait en bijgevolg misschien nog minder gekend is. In dit artikel gaan we dan ook wat dieper in op Orthorexia Nervosa, om de term en het ziektebeeld wat te verduidelijken.

20 december 2020

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be