Bivameting

Uw lichaamssamenstelling meten met de BI(v)A-analyse

Wat is een BI(v)A meting?

Bepalen hoe je lichaam is samengesteld, gebeurt met een wetenschappelijk gevalideerde BI(v)A-analyse (Bio-elektrische Impedantie  (vector) Analyse) met de fasegevoelige BIA101.

Dit is een medisch gevalideerde meting, die eenvoudig uit te voeren is. De meting wordt al liggend uitgevoerd, omdat het vochtgehalte van je hele lichaam belangrijk en bepalend is. Op (rechter)hand en (rechter)voet worden 4 electroden aangebracht. Via 2 electroden wordt een niet voelbare stroom door het lichaam gestuurd. De 2 andere electroden meten de wijzigingen in deze elektrische stroom.

Zo wordt de weerstand van je lichaam bepaald.  Weerstand (impedantie) is de mate waarin de elektriciteit door je lichaam stroomt of door je lichaamsweefsels gestopt wordt. Als reactie  zullen de lichaamscellen, deze stroom even opslaan, vooraleer weer verder te laten stromen. Deze reactie geeft een maat aan van de hoeveelheid en de kwaliteit van je lichaamscellen.

Mijn Gezonde Voeding - foto van BIVA-meting - lichaamssamenstelling meten

Wanneer is een BI(v)A-meting nuttig?

Het is zeker nuttig om bij de aanvang, tijdens en bij het einde van een dieet de lichaamssamenstelling te meten. Gewicht verliezen of aankomen is immers niet het enige dat telt. Het is de bedoeling dat de bio-actieve celmassa behouden blijft of toeneemt, het vetgehalte de normale grenswaarden benadert, de hoeveelheid vocht binnen de normen terecht komt en ook evenwichtig verdeeld wordt in je lichaam. Op die manier kan je opvolgen dat je lichaam, los van je gewicht, al dan niet gezonder wordt.

Ook voor personen met een gezond gewicht is het dus interessant om de lichaamssamenstelling te meten en op te volgen. Naast de traditionele 4-puntsmeting, die belangrijk is om de gezondheid van ons lichaam te meten, is nu ook een 8-puntsmeting mogelijk (ook op linker hand en voet worden nu telkens 2 electroden aangebracht). De 8-puntsmeting is vooral gericht naar sporters en maakt het mogelijk om de verdeling van de spiermassa over het lichaam te bepalen.

Wanneer gewichtsbeheersing of spieropbouw het doel van de begeleiding is, dan vormt het meten van de lichaamssamenstelling de rode draad om je schema te personaliseren.

Hoe moeten de resultaten van de meting geïnterpreteerd worden?

De Bodygram® software zet via medisch gevalideerde formules, de gemeten waarden om in een uitgebreide analyse van je lichaamssamenstelling.

Mijn Gezonde Voeding - schema van BIVA-meting - resultaten interpreteren - lichaamssamenstelling - vetgehalte

Dankzij de exclusieve BIAGRAM® en BIAVECTOR® evalueert de diëtiste in één oogopslag of je lichaam te weinig, te veel of voldoende vocht bevat en hoe dit in je lichaam verdeeld is.

Deze informatie zal er dus voor zorgen dat je bio-actieve celmassa, je vetmassa en je basisenergiebehoefte correct kunnen geëvalueerd worden. Je totale lichaamsgewicht kan onderverdeeld worden in 3 compartimenten: vetmassa, extra-cellulaire massa en bio-actieve celmassa. Elk van deze compartimenten bevat in meer of mindere mate water.

Evenwichtig vermageren betekent dat je bio-actieve celmassa behouden wordt of toeneemt en je vetmassa afneemt.

Heel concreet wil dit zeggen dat je één kg vetweefsel verliest, als je minstens 7000 kcal meer verbruikt dan dat je opneemt.

Slaag je er bijvoorbeeld in om elke dag 500 kcal meer te verbruiken, dan dat je eet en drinkt en dus opneemt, ben je na 14 dagen ongeveer 1 kg vetweefsel kwijt.

Algemene richtlijnen

Om te vermijden dat de resultaten van de meting een vertekend beeld geven, volgen hieronder nog enkele tips voor het meten:

Maak je afspraak steeds rond het zelfde uur.

Gebruik geen bodylotion op je hand en voet.

Beperk je hoeveelheid juwelen.

Draag vergelijkbare kledij.

Idealiter ben je 4 tot 5 uur voor de meting nuchter.

Beperk de hoeveelheid drank, de laatste 2 uur voor je meting.

Vermijd alcohol, 12 tot 24 uur voor de meting.

Vermijd sauna bezoek vanaf 24 uur voor de meting.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be