Zalm met courgette en aardappelgratin op trektocht (droogvoeding)

Ingrediënten voor 4 personen:

4 zalmfilets

4 courgettes

1 kg aardappelen

Melkpoeder voor 0,5 l melk

Een zakje kaassaus waaraan 0,5l melk moet toegevoegd worden of Parmezaanse kaas naar wens

Provençaalse kruiden: 1 kl lookpoeder, 1 kl rozemarijn, 1 kl tijm, eventueel andere kruiden naar wens

Bereiding:

Enkele dagen vooraf:

Stoom de zalmfilets tot ze gaar zijn, breek ze in dunne stukjes en droog ze gedurende verschillende uren in een oven van 50°C op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat een houten lepel tussen de deur van de oven zitten, zodat de deur op een kiertje open blijft en het vocht kan ontsnappen.Zodra de zalm volledig droog is, doe je alles in een afgesloten diepvrieszakje om te bewaren. (Indien mogelijk luchtdicht verpakken.)

Was de courgettes en snij ze in kleine blokjes van maximaal 0,5 cm dik. Droog ze gedurende verschillende uren in een oven van 50°C op een met bakpapier beklede bakplaat en laat de ovendeur op een kiertje staan.Zodra de courgettes helemaal droog zijn, bewaar je ze in een afgesloten diepvrieszakje. (Indien mogelijk luchtdicht verpakken.)

Was en schil de aardappelen, snij ze in dunne schijfjes en stoom ze tot ze gaar zijn (15 à 20 min). Spreid ze uit op een met bakpapier beklede bakplaat en droog ze gedurende verschillende uren in een oven van 50°C die op een kiertje staat.Zodra de aardappelen helemaal droog zijn, bewaar je ze in een afgesloten diepvrieszakje. (Indien mogelijk luchtdicht verpakken.)

Meng de kruiden en bewaar ze in een afgesloten zakje.

Bewaar ook de melkpoeder en de kaas in een afgesloten zakje

Op het moment zelf:

Kook een ruime hoeveelheid water.

Neem van het vuur en voeg de zalm, de aardappelen, de courgette en de kruiden toe. Laat een tijdje staan in een afgesloten pot om te regenereren.

Als het meeste vocht opgenomen is, laat je het nog even pruttelen.

Meng 0,5 l water met de nodige melkpoeder en het zakje kaassaus. Breng aan de kook. (Volg steeds de instructies op de verpakking.)

Schep de aardappelen de zalm en de courgette op een bord. Gebruik hiervoor een schuimspaan of een schep met gaatjes in, om geen overtollig vocht mee op te scheppen. Voeg wat kaassaus toe en eet smakelijk!

Nota's:

Maak de zalm niet langer dan een week vooraf klaar: zalm is vetrijk en kan niet zo kan bewaard worden. Als de zalm droog is, voelt hij nog steeds een beetje zacht aan wegens het vet, maar kan je hem als je zou willen verpulveren.

Bij zonnig weer kan je je groenten ook buiten drogen. (Vis is te aantrekkelijk voor dieren.) Je legt je groenten op een bakpapier op de bakplaat en span in het midden een strook huishoudfolie erover het spleetje onderaan en bovenaan bedek je met een luchtige en zuivere keukenhanddoek. Zet de schotels licht schuin naar de zon gericht en houd de temperatuur in het oog. Op een zonnige dag kunnen op deze manier ook temperaturen van om en bij de 50°C bereikt worden.

Dit gerecht bevat 650 kcal per portie. Voor een gewone rustige dag thuis is dat tamelijk veel voor een hoofdschotel, maar tijdens een trektocht gebruik je veel energie, die je ook weer moet aanvullen.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be