Vispannetje met groenten en spinaziepuree

Ingrediënten voor 4 personen:

3 keer 150 g vis, bv. zalm, kabeljauw en koolvis

4 St Jacobsnoten

50 g grijze garnalen

300 g bloemkoolroosjes (+/- 1/3 bloemkool)

3 dikke wortels

450 g preiwit (wit van 3-4 preien)

300 g spinazie

600 g aardappelen

400 ml sojaroom light

100 ml halfvolle melk

1 eetlepel + 1 koffielepel boter

100 g geraspte kaas

1 koffielepel lookpoeder

Peper uit de molen en eventueel een beetje zout

Bereiding:

Breng in 2 potjes water aan de kook: voor de aardappelen en voor de spinazie. (Heb je geen stoomkoker, voorzie dan ook water voor de bloemkool en de wortelen.)

Was en kuis de bloemkool en snij in roosjes.

Was en schil de wortelen, halveer ze overlangs en snij in stukken van 2 à 3 cm lang.

Was de preiwitten en snij in ringen.

Was en kuis de spinazie.

Was en schil de aardappelen en snij grof.

Doe de bloemkool en de wortelen in de stoomkoker en stoom gedurende +/-20 minuten.

Doe de aardappelen in kokend water en kook ze tot ze gaar zijn.

Doe de spinazie in het kokend water en kook gedurende 2 à 3 minuten. Giet af en laat uitlekken.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de vis in blokjes, zodat je van elke soort 1 blokje per persoon hebt. Kruid aan beide zijden met peper en indien gewenst met een beetje zout.

Verhit 1 eetlepel boter in een pan en bak de vis aan beide zijden gaar. Hak ondertussen de spinazie, kruid met peper en look.

Als de vis gaar is, leg deze dan in een vuurvaste schotel en houd warm in de oven.

Doe de preiringen in de pan van de vis, kruid met peper en eventueel een beetje zout en voeg de room toe. Breng aan de kook en laat een paar minuutjes pruttelen.

Giet de aardappelen af, stamp ze fijn, voeg de melk toe en de spinazie en roer tot een romige spinaziepuree.

Voorzie een kleine vuurvaste schotel per persoon. Schep de spinaziepuree aan één zijde in het schoteltje. Schep wat preisaus op de bodem naast de puree. Verdeel de vis en de groenten over de schoteltjes en schep de rest van de preisaus over de vis en de groenten. Verdeel de geraspte kaas over de ovenschotels en zet ze gedurende 10 minuten onder de gril.

Verhit 1 koffielepel boter in een klein pannetje. Kruid de St Jacobsnoten aan beide zijden met peper en indien gewenst met een beetje zout. Bak ze in de boter. (Keer ze om als ze tot 1/3 gebakken zijn. Ze zijn klaar als ze ook aan de andere kant tot 1/3 gebakken zijn. De middenzone mag nog licht glazig zijn.)

Haal de gegratineerde vispannetjes uit de oven. Leg midden op elke schotel een St Jacobsnoot en verdeel de grijze garnalen er rond. Dien op in de vuurvaste schotels, maar wees voorzichtig dat je je niet verbrandt. Smakelijk!

Nota's:

Hou je van vis en neem je wel eens een vispannetje op restaurant, of koop je wel eens een voorbereide schotel die je alleen nog hoeft te verwarmen? Dan is het je wellicht al opgevallen dat er doorgaans weinig groenten voorzien zijn bij deze schotel. Met dit recept, waarin wortelen en bloemkool als groenten toegevoegd worden naast de vis, en waarin daarnaast groenten verstopt zitten in de puree en in de saus, voorzie je meer dan 300 g groenten per persoon, zonder dat je het gevoel krijgt dat je te veel groenten gekregen hebt. Lekker en gezond genieten dus!

Indien gewenst kan je een grotere hoeveelheid vis, groenten en saus bereiden en in porties invriezen. Nadien hoef je ze alleen te ontdooien en te verwarmen en heb je een vispannetje zonder veel moeite! De St Jacobsnoot en de garnaaltjes vormen de afwerking en kunnen beter niet mee ingevroren worden. Wil je in je diepvriesportie ook al aardappelen voorzien? Ga dan bij voorkeur voor een puree zonder spinazie. Spinazie kan je beter geen 2de keer verwarmen.

Dit gerecht bevat 594 kcal per portie.

Een soepje als voorgerecht en dit vispannetje als hoofdschotel bezorgt zelfs de grote eters een voldaan gevoel. Wil je je maaltijd nog afsluiten met een dessert? Voorzie dan een iets kleinere portie van dit vispannetje, door alle ingrediënten evenredig te verminderen.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be