Steak van hert met veenbessensaus, aardappelsoufflé, boontjes, savooi en witlof

Ingrediënten voor 10 personen:

10 stronkjes witlof

4 eetlepels boter

1 eetlepel eekhoorntjesbroodolie

2 eetlepels honing

Peper uit de molen

Eventueel een beetje zout

1 kleine ui

1 kg groene boontjes

1 eetlepel bonenkruid

1 eetlepel olijfolie

1 kg savooikool

2 eetlepels mosterd

Nootmuscaat

200 ml soja room light

10 hertensteaks van elk 100 g (of een gebraad van hert dat in schijven kan gesneden worden)

340 g veenbessen

1 glas rode wijn (125ml)

2 persappelsienen

200 g kristalsuiker (of de omgerekende hoeveelheid sucralose)

1 kaneelstokje of 1 theelepel kaneelpoeder

1 eetlepel maïzena

1 kg aardappelen

1 glas volle melk (150ml)

125 g geraspte kaas (poeder)

2 eidooiers

4 eiwitten

Een beetje bloem

Bereiding:

Vooraf:

Was en schil de aardappelen. Snij ze in niet te grote stukken en look ze gaar. Giet de aardappelen af, laat ze uitdampen, kruid met nootmuskaat, peper en een beetje zout. Stamp fijn, voeg de melk toe en maak er een puree van. Dek af en laat afkoelen.

Was en droog het witlof, verwijder de harde kern en snij grof. Dek af en zet koel en donker weg.

Was en kuis de boontjes.

Was en kuis de ui en snij fijn.

Breng water aan de kook om de savooi te blancheren. Was en kuis de savooi, snij in 4, verwijder de harde kern en eventueel de dikke nerven. Snij in smalle reepjes. Blancheer de savooi en laat ze uitlekken.

Was de veenbessen.

Op het moment zelf:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Klop de eidooiers los en meng ze, samen met de geraspte kaas, onder de puree.

Klop de eiwitten stijf en spatel ze voorzichtig onder de puree.

Smelt 2 eetlepels boter en bestrijk de souffléschaaltjes hiermee. Bestrijk de randen van onder naar boven. Bestrooi ze met wat bloem en verwijder de overtollige bloem. Spatel het aardappelmengsel in de schaaltjes en bak ze gedurende 25 tot 30 minuten in de oven.

Stoom (of kook) de boontjes gaar in ongeveer 20 minuten.

Verhit een eetlepel boter in een pan en bak het witlof. Kruid met peper uit de molen.

Pers de appelsienen.

Doe de veenbessen samen met de suiker/sucralose, de kaneel, de rode wijn en het appelsiensap in een pot en breng aan de kook. Laat gedurende +/- 15 minuten sudderen, tot de veenbessen openbarsten.

Verhit een eetlepel boter in een pan en bak de hertensteaks aan beide zijden. Kruid ze naar wens bv. met peper en een beetje zout. Haal ze uit de pan en houd warm.

Doe de savooi in de pan van het vlees en laat ze stoven. Kruid met kruidnoot.

Verhit een eetlepel olijfolie in een pot. Voeg de ui en het bonenkruid toe en laat even stoven. Voeg de boontjes toe en roer voorzichtig enkele keren rond, zodat de smaken zich vermengen.

Voeg de honing toe aan het witlof en laat nog even verder garen.

Verwijder het kaneelstokje uit de veenbessensaus. Los de maïzena op in een beetje water en bind de saus tot ze de gewenste consistentie bereikt heeft.

Voeg de mosterd toe aan de savooi. Roer rond en voeg vervolgens de sojaroom toe. Roer eventuele aanbaksels los. (Eventueel lichtjes binden indien de room te vloeibaar blijft.)

Haal het witlof van het vuur, verwijder eventueel overtollig vocht en besprenkel met de eekhoorntjesbroodolie.

Indien je koos voor een gebraad, snij dan het vlees in plakken en schik alles op de borden. Smakelijk!

Nota's:

Het glas rode wijn in de veenbessensaus kan eventueel vervangen worden door het sap van 2 extra appelsienen.

Wanneer dit gerecht deel uitmaakt van een uitgebreid menu, dan is 2/3 van de opgegeven porties wellicht voldoende.

Dit gerecht bevat meer dan 11 g vezels per portie.

Binnen dit gerecht vraagt vooral de bereiding van de aardappelsoufflé wat meer tijd. Wil je liever wat meer tijd doorbrengen met je gasten, dan zou je de soufflé kunnen vervangen door aardappelnootjes. 100 g aardappelnootjes, bereid in de oven (en niet in de friteuse) bevat eveneens 160 kcal. Hou er wel rekening mee dat je wellicht een grotere portie eet van de aardappelnootjes dan van de soufflé, waardoor je met je totaal aantal calorieën iets hoger uitkomt.

De veenbessensaus bevat per portie 106 kcal indien bereid met suiker, of 34 kcal indien bereid met sucralose. De hertensteak bevat 146 kcal per portie, de aardappelsoufflé 160 kcal per portie en alle groenten tezamen bevatten 150 kcal per portie. Voor alle componenten tezamen bevat dit gerecht dus 562 kcal indien de saus met suiker gemaakt wordt, of 490 kcal indien de saus met sucralose bereid wordt. Indien het gerecht bereid wordt met 2/3 van de ingrediënten, als onderdeel van een feestmenu, dan bevat het 375 kcal met suiker of 327 kcal met sucralose.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be