Paddenstoelensoep met Gandaham

paddenstoelensoep

Ingrediënten voor 3,5l soep (14 porties):

3 middelgrote uien

1,2 kg gemende paddenstoelen (zelf gebruikte ik oesterzwammen, gele stekelzwammen, shiitakes, gewone champignons, boleten en nameko)

2l kippenbouillon

1 bosje peterselie

2 eetlepels olie

1 eetlepel boter

200g gedroogde Gandaham

1 eetlepel gedroogde rozemarijn en enkele takjes verse rozemarijn

Een glas droge witte wijn

Peper en zout volgens behoefte

Bereiding:

Schil, was en snij de uien grof.

Borstel de paddenstoelen schoon en scheur in stukken. Hou een deel apart voor de versiering van de borden.

Verwarm een eetlepel olie in een soeppan en voeg de stukken ui en paddenstoelen toe. Roer regelmatig rond.

Blus met de wijn. Voeg na een minuutje ook de kippenbouillon toe.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Was en droog de peterselie. Versnipper de helft van de blaadjes fijn, voor de versiering van de borden, en hou apart. Versnipper de rest van de blaadjes en de steeltjes grof en voeg toe aan de soep.

Voeg ook de gedroogde rozemarijn toe, en peper volgens behoefte. Afhankelijk van de paddenstoelen die je gekozen hebt, kunnen deze al een pepersmaak geven aan de soep: proef eerst alvorens te fel te kruiden.

Breng de soep aan de kook en laat gedurende +/- 15 minuten doorkoken.

Bekleed de ovenschotel met bakpapier en leg daarop de sneetjes Gandaham, naast elkaar. Laat ze +/-10 minuten bakken op 200°C.

Haal de ham uit de oven en laat even afkoelen, breek vervolgens in stukken en hou apart.

Mix de soep. Blijf lang genoeg doormixen, zodat de soep lekker romig van structuur wordt.

Verwarm de olie en de boter, samen met wat peper en zout in een brede pan, zodat de kruiden oplossen in de vetstof. Zodra de vetstof heet is, voeg je de apart gehouden paddenstoelen toe en je bakt ze zeer kort.

Verdeel de soep over de borden. Versier voorzichtig met de gebakken paddenstoelen, de peterselie en de Gandaham. Werk af met een takje verse rozemarijn. Eet smakelijk!

Nota:

Deze soep bevat 95 kcal per portie

De gebakken paddenstoelen en de Gandaham maken de soep extra feestelijk. Mag het voor dagelijks gebruik iets minder zijn? Als je alle paddenstoelen mee in de soep doet en je dus geen extra olie en boter nodig hebt om de paddenstoelen voor de garnering in te bakken, en je laat eveneens de Gandaham weg als garnering, dan halveer je het aantal kilocalorieën van deze soep!

Maakt deze soep deel uit van een uitgebreid menu? De soep vult best wel, dus in dit geval is het aangewezen om de porties iets kleiner te maken. i.p.v. 14 kan je mogelijk 17-20 porties maken van deze hoeveelheid soep.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be