Nieuwe aardappeltjes, boontjes en kalfsoester met pepersaus

Ingrediënten voor 4 personen:

800 g nieuwe aardappelen

600 g boontjes

300 g kerstomaatjes

2 sjalotjes

400 g kalfsoesters

2 eetlepels olijfolie

1 eetlepel lookolie

Een dessertlepel bonenkruid

Een dessertlepel tijm

Een mespunt cayennepeper

Een dessertlepel peper uit de molen

Eventueel een beetje zout

200 ml soja room light

Lokaal geteeld, vers geoogst en recht op je bord! Nieuwe aardappeltjes, boontjes, tomaatjes en sjalotjes, da’s op en top genieten van de zomer.

Bereiding:

Heb je aardappelen van eigen oogst? Kies dan de kleinste exemplaren uit voor dit gerecht. Of ga langs bij een lokale boer voor de kleine exemplaren. Als alternatief kan je ook kiezen voor krielaardappeltjes uit de winkel.

Was en borstel de aardappelen schoon en bereid ze in de schil. Doe de aardappelen in een pot met koud water en breng aan de kook. Zodra ze enkele minuutjes gekookt hebben, giet je ze af en breng je ze opnieuw in koud water aan de kook tot ze gaar zijn.

Was en kuis ondertussen de boontjes en stoom ze gaar in +/- 20 minuten.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was de kerstomaatjes en snij in 4 stukken.

Was de sjalotjes en snij in fijne ringen.

Doe een eetlepel lookolie in een ovenschotel en meng met de tijm. Voeg de nieuwe aardappeltjes toe en roer rond, zodat ze aan alle kanten in contact gekomen zijn met de olie en de tijm. Zet 10 minuutjes in de oven.

Kruid het kalfsvlees aan beide zijden met een beetje peper en zout. Verhit een eetlepel olijfolie in de pan en bak het vlees aan beide zijden tot de gewenste consistentie. Haal het vlees uit de pan, dek af en hou warm.

Blus de pan met de sojaroom, voeg de cayennepeper en de peper uit de molen toe en indien gewenst een beetje zout en laat inkoken.

Verhit ondertussen een eetlepel olijfolie in een pot, voeg het bonenkruid en de sjalot toe en bak kort. Voeg vervolgens de gestoomde boontjes en de tomaatjes toe en laat kort stoven.

Dresseer de borden en eet smakelijk!

Nota's:

Bonenkruid is een kruid dat van oudsher gebruikt wordt in combinatie met bonen en peulvruchten om de vorming van darmgassen tegen te gaan, maar het combineert ook zeer goed van smaak met de groene boontjes.

Kies zo veel mogelijk voor seizoenproducten: Ze kunnen lokaal gekweekt worden, waardoor ze beter zijn voor het milieu omdat de transportfactor uitgeschakeld kan worden. Producten van het seizoen zijn vaak ook goedkoper en de gewassen die lokaal gekweekt kunnen worden bevatten vaak ook net die voedingsstoffen die we het meeste nodig hebben.

De nieuwe aardappeltjes worden hier 2 keer gekookt. Voor de meeste volwassenen is dit niet nodig. Voor kleine kinderen kan dit wel aangewezen zijn om buikpijn en diarree te vermijden. De oorzaak van de klachten zit in de solanine. Jonge aardappelen bevatten meer solanine dan oude aardappelen. Krijg je te veel van deze stof binnen per kg lichaamsgewicht, dan kan dit klachten veroorzaken. Soms hebben aardappelen ook groene verkleuringen. Op die plaatsen zijn ze veel rijker aan solanine en kunnen ze ook bij volwassenen klachten veroorzaken. Groen gekleurde aardappelen gebruik je dus niet!

Dit gerechtje bevat 450 kcal per portie

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be