Licht grof brood met maanzaad

Ingrediënten voor een brood van +/-700 g:

500 g tarwebloem 80%

300 g lauw water

7 g instant gist

20 g boter op kamertemperatuur (+ extra om vorm in te vetten)

Een beetje olie om de kom in te vetten

8 g zout

1 ei

2 koffielepels maanzaad

Bereiding:

Meng de bloem, de gist en het zout kort in de keukenrobot.

Voeg de boter en het water toe en kneed met een deeghaak gedurende 10 à 12 minuten op een matige stand, tot je een vliesje kan trekken van je deeg.

Strijk een kom in met een beetje olie.

Haal het deeg uit de keukenrobot, bol het geheel op, zodat de buitenkant onder een lichte spanning staat en leg het in de ingeoliede kom om een eerste keer te rijzen. Dek de kom af en laat gedurende +/- 45 minuten rijzen op kamertemperatuur, tot het deeg verdubbeld is in volume.

Vet ondertussen de bakvorm die je zal gebruiken in met een beetje boter.

Haal je deeg uit de kom, druk wat aan met je vingertoppen, om al te grote luchtbellen in je brood te vermijden.

Maak je een lang brood? Maak dan een enveloppe van je deeg, rol en bol het deeg even op tot je een vorm krijgt die iets kleiner is dan je bakvorm. Leg het deeg in de bakvorm, met de naad naar beneden.

Klop een ei los en bestrijk er de bovenkant van je brood mee. Bestrooi met maanzaad.

Dek opnieuw af en laat ongeveer 40 minuten rijzen.

Verwarm ondertussen je oven voor op 230°C.

Maak met een scherp mesje enkele insnijdingen aan de bovenkant in je deeg. Verlaag de temperatuur van je oven naar 200°C en zet je brood in de oven gedurende 30 minuten. Zet samen met je brood ook een kommetje met koud water in de oven, om stoom te creëren voor een mooie korstvorming.

Haal het brood uit de bakvorm en laat het gedurende 15 minuten verder bakken, zonder stoom.

Controleer dat je brood voldoende gebakken is: tik op de onderkant van je brood. Klinkt dit hol, dan is je brood klaar. Als alternatief kan je ook met een steektermometer de kerntemperatuur van je brood meten. De kern van je brood moet minstens 95°C zijn.

Laat je brood afkoelen voordat je het aansnijdt. Smakelijk!

Nota's:

Je hebt maar een beetje ei nodig. De rest kan je gebruiken om een omeletje te bakken als beleg voor op je brood.

Geen keukenrobot? Gebruik dan een schoon werkblad. Meng eerst je droge ingrediënten, maak vervolgens een kuiltje in deze massa en voeg het water toe en meng de bloem voorzichtig onder het water. Voeg vervolgens de boter toe en kneed het deeg gedurende +/- 15 minuten, tot je een vliesje kan trekken van het deeg.

Is de instant gist al wat ouder? Dan verliest deze mogelijk wat aan kracht en kan je de hoeveelheid gist best iets verhogen.

Geen bakvorm? Dan bak je best een rond brood: bol het deeg mooi op en leg het op de bakplaat in je oven.

We gebruiken 80% bloem. Dit is de basis voor licht grof brood. Je kan ook volkoren meel gebruiken voor een volkoren brood of T65 bloem voor een wit brood. Bak je volkoren? Dan gebruik je een iets grotere hoeveelheid water. Bak je wit brood, gebruik dan iets minder water.

Zelf gebakken brood is iets compacter dan brood uit de winkel en bevat zo’n 85 kcal per snede.

Brood is een basisingrediënt en behoort tot een normale en gezonde Vlaamse voeding. Denk wel na over het beleg waarmee je je brood combineert: besmeer niet alle sneetjes met speculaaspasta of choco, maar kies voor een hummus, een sneetje kaas en een soep, of een salade met wat vis of peulvruchten!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be