Lactosevrij luxe-ontbijt: Omelet met tomaat en basilicum en druivenmuffin

Ingrediënten:

3 eieren + 1 eiwit

2 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas (bv: Parmareggio)

4 rode en 4 gele halfgrote tomaten

Enkele takjes verse basilicum

8 sneetjes meergranenbrood met pitten

40 g (lactosevrije) margarine

2 koffielepels lactosevrije kippenkruiden, ofwel een eigen mengeling van paprikapoeder, kurkuma, koriander, kaneel, cayennepeper en een beetje zout

Een draai van de pepermolen

250 g bloem

250 ml halfvolle lactosevrije melk

250 g ontpitte druiven

+ 50 g druiven per persoon om naast de muffin te eten

100 g kristalsuiker ( = 20 koffielepels – eventueel te vervangen door sucralose, volgens de verhouding op de verpakking)

2 zakjes (of 16 g) vanillesuiker

1 ei

2 eetlepels olijfolie

½ zakje (of 8 g) bakpoeder

Een snuifje zout

1 eidooier

50 ml lactosevrije volle room

50 ml lactosevrije halfvolle melk

20 g suiker ( = 4 koffielepels – eventueel te vervangen door sucralose)

¼ vanillestokje

Bereiding:

De muffin

Verwarm de oven voor op 200°C.

Doe alle droge ingrediënten in een kom en meng goed door elkaar.

Voeg beetje bij beetje de melk toe en klop met de garde tot een glad mengsel.

Voeg het ei en de olie toe en blijf goed kloppen, tot alle ingrediënten goed vermengd zijn.

Was en halveer de druiven en voeg ze toe aan het deeg. Indien je druiven met pit gebruikt, ontpit ze dan alvorens toe te voegen aan het deeg. Roer het deeg om, zodat de druiven goed verdeeld zijn.

Bekleed een muffinblik met papieren muffinvormpjes en vul ze voor 2/3 met het deeg.

Bak gedurende 20 minuten in de voorverwarmde oven.

De crème anglaise:

Doe de lactosevrije melk en room in een pannetje.

Halveer het vanillestokje en schraap de zaadjes er uit. Voeg zowel de zaadjes als de peul toe aan het melk-roommengsel. Verwarm tot net onder het kookpunt.

Doe de eidooier en de suiker in een kom en klop tot een wit mengsel.

Zeef het vanillemengsel en voeg beetje bij beetje toe aan het opgeklopt ei.

Verwarm nog licht tot er een licht gebonden saus ontstaat. (Roer af en toe.)

Roer ook tijdens het afkoelen de vanillesaus af en toe om.

De eieren:

Toast het brood. (Niet noodzakelijk)

Verwarm de borden voor.

Doe de eieren en de eiwitten samen met de geraspte kaas, de kippenkruiden en de peper in een kommetje en meng goed. Giet het mengsel in een voorverwarmde pan en bak de omelet tot de gewenste consistentie.

Was ondertussen de tomaten, verwijder de kroontjes en snij in stukken.

Versnipper de basilicum en meng onder de tomaten.

Dresseer de borden met de toast, het ei, en de tomatensalade. Voorzie ook voor elke toast een mespunt lactosevrije margarine. Eet smakelijk!

Het dessert:

Dresseer een muffin op het bord met daarnaast wat crème anglaise. Verdeel de rest van de druiven over het bord en geniet!

Nota's:

Voor de omelet werden 3 hele eieren gebruikt en 1 eiwit, aangezien we voor de crème anglaise alleen een eidooier nodig hebben. Deze omelet is ook lekker indien je uitsluitend eiwitten gebruikt en kan uiteraard ook met volledige eieren gemaakt worden.

De tomatensalade kan volgens voorkeur zowel warm als koud gebruikt worden. Heb je hem liever warm? Snij dan eerst de tomaten met de basilicum en stoof aan en begin dan pas aan de omelet.

Moet je niet lactosevrij eten? Deze gerechten zijn even lekker als ze met lactosevrije of lactose bevattende producten bereid worden.

De druiven: Koop je ze in de winkel? Ga dan voor een pitloze soort. Heb je druiven met pitten van eigen oogst? Verwijder dan de pitten van de druiven die in het muffinbeslag gaan. De druiven die gebruikt worden om de borden te dresseren mogen wel nog pitten bevatten. Heb je zowel blauwe als witte druiven? Combineer ze dan voor een mooier resultaat op het bord.

Dit is een luxe-ontbijt, dus niet voor elke dag, maar ter afwisseling voor een speciale gelegenheid. Het brood bij de omelet levert wel wat vezels, maar verder is het ontbijt arm aan vezels een rijk aan snelle suikers. Veel energie dus, maar zonder dat je er een langdurig voldaan gevoel aan over houdt. Aan de andere kant voorziet het wel in een beperkte hoeveelheid groente, fruit en melkproducten.

De omelet inclusief de 2 sneetjes brood, bevat 381 kcal.
De muffin bereid met suiker bevat 163 kcal per stuk, die met sucralose bevat 133 kcal.
50 g druifjes bevat 39 kcal.
De crème anglaise bereid met suiker bevat 69 kcal per portie, die met sucralose bevat 51 kcal.
Het volledige ontbijt, bereid met suiker bevat dus 652 kcal en bereid met sucralose 604 kcal.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be