Kippenvleesbrood

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g kippengehakt

1 ei

100 g paneermeel

10 g lookpoeder

Peper en zout volgens behoefte

1 el olijfolie

Aangezien het deze week de week van de diëtist is, en het thema dit jaar ‘ondervoeding’ is, hebben we gekozen voor een zeer smaakvol, maar iets calorierijker vleesgerecht: een huisgemaakt kippenvleesbroodje.

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Wat en spoel grondig je handen.

Meng het paneermeel met de kruiden in een ruime kom.

Voeg het ei en het gehakt toe en kneed tot een stevige massa.

Besmeer een vuurvaste schotel met de olie, vorm een mooi broodje van het deeg, leg het in de vuurvaste schotel en zet in de oven gedurende +/-55 minuten.

Heb je de mogelijkheid om met een steekthermometer de kerntemperatuur van het vleesbrood te meten, controleer dan de temperatuur: deze moet minimaal 70°C bedragen.

Nota's:

Gehakt vlees is gevoelig aan kruisbesmetting. Aangezien we hier met de handen gaan kneden is het zeer belangrijk deze vooraf zeer goed te wassen. De kom waarin je het rauwe vlees bewerkt hebt moet na gebruik ook meteen in de afwas. En het is zeer belangrijk dat de kerntemperatuur (de temperatuur in het midden van je vleesbrood) minstens 70°C bedraagt, zodat eventuele bacteriën die zich in het gehakt zouden bevinden ook optimaal afgedood kunnen worden. Uiteraard is het niet de bedoeling om je vleesbrood te hard te bakken, maar toch liever 5 minuutjes te lang in de oven dan 5 minuutjes te kort!

Dit vleesbrood kan op verschillende manieren deel uitmaken van je maaltijd: in sneetjes gesneden als broodbeleg, met krieken, eveneens bij een broodmaaltijd, of zoals de portie hier voorzien is, als vleesportie bij de warme maaltijd, gecombineerd met aardappelen en groenten.

Dit is een voorbeeld van een vleesbrood. Door te spelen met de kruiding kan je echter nog zeer veel kanten op!

Wanneer er sprake is van ondervoeding moet er een onderscheid gemaakt worden in de aard van de ondervoeding. Is er sprake van ondergewicht, dan zijn extra calorieën zeker welkom en kan een vleesbroodje zeker ingeschakeld worden. Meestal gaat ondervoeding ook gepaard met een gebrek aan spiermassa. In dat geval is het extra belangrijk om aandacht te besteden aan voldoende eiwitten in de voeding. Bovenstaande portie van dit vleesbrood levert alvast een voldoende grote portie eiwitten voor een maaltijd.

Maar ook voor wie niet ondervoed is kan een vleesbroodje al eens smaken. Het is echter best om maximaal 2 keer per week sterk bewerkte vleessoorten en -alternatieven op het menu te zetten. Met sterk bewerkt wordt zowel gehakt, worst en andere bereidingen op basis van gehakt bedoeld, als gepaneerde gerechten, allerhande burgers,… De andere dagen van de week kies je best voor mager vlees, magere of vette vis, schaal- of schelpdieren of vegetarische alternatieven. Ook bij de vegetarische alternatieven heb je sterk bewerkte producten en betere keuzes. Zo zal een groenteburger horen bij de sterk bewerkte producten die je beter niet meer dan 2 keer per week eet, terwijl peulvruchten of een onbewerkte quornfilet frequenter op het menu kunnen staan.

1 portie vleesbrood bevat 287 kcal en 27 g eiwitten.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be