Kersencrumble

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g kersen

40 g amandelmeel

40 g bloem

40 g koude boter

40 g suiker (of suiker vervanger geschikt voor hoge temperaturen)

Een kersenboom in de tuin en op zoek naar receptideetjes om de kersen te verwerken? Deze kersencrumble kan een aanvulling zijn op het ontbijt voor echte zoetekauwen!

Bereiding:

Was en ontpit de kersen.

Verwarm de oven voor op 180°C

Meng het amandelmeel, de bloem en de suiker en snij er met 2 messen de koude boter door, of snij de boter en meng het geheel in de keukenrobot tot je een kruimelig deeg bekomt.

Verdeel de kersen over de ovenschaaltjes en verdeel het deeg over de kersen.

Laat 25 minuten bakken in de oven.

Nota's:

Te veel kersen? Je kan ze ontpitten en verspreiden over een schaal zodat ze elkaar niet raken en dan invriezen. Zodra ze bevroren zijn doe je ze samen in een zak en bewaar je ze in de diepvries. De kersen zijn nu los bevroren en kunnen nadien in de gewenste hoeveelheid gebruikt worden. Je kan dit gerechtje ook maken vertrekkende van de bevroren kersen, zodat je er het ganse jaar door kan van genieten.

Geen kersen in de tuin? Je kan ook vertrekken van kersen uit een bokaaltje. Laat in dat geval vooraf de kersen goed uitlekken. De crumble is zoet van smaak, dus je kan dit gerechtje ook bereiden met krieken of ander fruit, zoals kruisbessen,… i.p.v. met kersen.

Dit gerecht vraagt weinig voorbereidingstijd. Je verliest het meeste tijd met het ontpitten van de kersen, maar vertrek je van een diepgevroren ontpitte variant, dan is het gerecht op 5 minuutjes klaar om in de oven te gaan.

Kies voor caloriearme producten om je bordje op te fleuren. In dit geval kozen we voor de eetbare bladeren en bloemen van de Oost-Indische Kers en een onbewerkte kers.

Dit gerecht bevat 268 kcal per portie, voornamelijk vetten en koolhydraten, waaronder ook wel wat snelle suikers. Geniet hier dus af en toe van, maar maak dit gerecht niet tot onderdeel van je dagelijks ontbijt!

Dit gerechtje is ongetwijfeld ook lekker als dessert, al dan niet met een bolletje ijs. Het gerecht is echter zonder ijs al redelijk calorierijk, dus niet geschikt als afsluiter van een zware maaltijd. Het kan echter wel deel uit maken van een feestelijk ontbijt met een meergranenpistoletje met eiwitrijk beleg en een melkproduct, zodat je voldoende voedingsstoffen en energie ter beschikking hebt om aan je dag te beginnen.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be