Kaneelpannenkoeken met sinaasappelpartjes

Ingrediënten:

Voor de pannenkoeken (+/- 15 stuks):

125 g zelfrijzende tarwebloem (eventueel vervangen door 125 g boekweitmeel en ½ koffielepel natriumbicarbonaat voor voeding)

125 g volkoren rijstmeel

20 g stevia kristalkorrels Pure Via (dubbele zoetkracht van suiker)

1 pakje vanillesuiker (8 g)

2 eieren

1 soeplepel olijfolie

3 g natriumbicarbonaat voor voeding

5 g kaneelpoeder

750 ml halfvolle melk (indien je boekweitmeel gebruikt heb je iets meer melk nodig)

Bakboter: max 5 g per pannenkoek, dus +/- 75 g voor 15 pannenkoeken

Voor de sinaasappelpartjes:

2 sinaasappels per 3 pannenkoeken

Bereiding:

Meng alle droge ingrediënten voor de pannenkoeken in een ruime kom.

Maak een kuiltje in het midden en doe daar de eieren en een deel van de melk in.

Roer het deeg met een garde tot een glad beslag.

Voeg de rest van de melk en de olie toe en meng verder.

Schil de sinaasappels tot op het vruchtvlees. Snij de partjes sinaasappel tussen de velletjes los. Vang daarbij ook het vrijgekomen sap op.

Dek de sinaasappelpartjes af en zet ze koel weg, maar hou het sap apart.

Roer het pannenkoekenbeslag nogmaals rond en voeg al roerend het opgevangen sinaasappelsap toe.

Zet een koekenpan op het vuur tot ze heet is.

Doe een nootje boter in de pan en zorg ervoor dat hiermee de ganse bodem van de pan van vetstof voorzien is.

Doe een halve pollepel beslag in de pan (meer of minder kan ook, afhankelijk hoe groot en hoe dik je je pannenkoeken wenst) en verdeel het deeg in de pan.

Bak de pannenkoek tot de bovenzijde net droog is. Keer de pannenkoek om en bak de andere zijde ongeveer even lang.

Je pannenkoek is nu klaar om te eten. Leg op een bord en herhaal deze werkwijze tot het beslag op is en die ene pannenkoek een stapel pannenkoeken geworden is. Denk er wel aan om tijdens het bakken regelmatig je beslag om te roeren, om te vermijden dat alle bloem naar de bodem van je kom zakt.

Verdeel de pannenkoeken over de borden en verdeel de sinaasappelschijfjes er over. Eet smakelijk!

Nota's:

Heerlijk als ontbijt, feestmaaltijd of als tussendoortje!

Je kan de pannenkoeken gedurende 3-4 dagen afgedekt bewaren in de koelkast.

De pannenkoeken kan je bewaren, maar de sinaasappelpartjes voorzie je best maar voor het aantal pannenkoeken dat je meteen opeet. Als de partjes bewaard worden, kunnen ze uitdrogen en zullen ze veel van hun vitaminen verliezen.

Deze pannenkoekjes zijn ook heerlijk zonder beleg, of met ander beleg naar keuze.

De pannenkoeken zelf bevatten 139 kcal per stuk, 1 pannenkoek met sinaasappelpartjes op bevat 173 kcal per stuk

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be