Kabeljauwhaasje met dille, ovengebakken aardappeltjes en gestoofde spruitjes met mosterdsaus

kabeljauw_spruitjes

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de vis:

Kabeljauwhaasje: 400-600g

1 eetlepel margarine voor bakken en braden

1 eetlepel gedroogde dille

Eventueel een snuifje zout en peper uit de molen

Voor de aardappeltjes:

800g vastkokende aardappelen

2 eetlepels olijfolie

Een ruime hoeveelheid gedroogde kruiden (Bv.: een koffielepel lookpoeder, een koffielepel basilicum, een koffielepel oregano, een koffielepel paprikapoeder, een koffielepel kurkuma, eventueel een snuifje zout)

Voor de spruitjes:

1kg spruitjes

1 eetlepel margarine voor bakken en braden

½ kruidnoot (+rasp)

Voor de mosterdsaus:

150 ml groentebouillon

1 à 2 eetlepels mosterd (sterkte volgens wens)

50 ml sojaroom

1 eetlepel maïsmeel

Bereiding:

Was de spruitjes en verwijder de beschadigde blaadjes en uitstekende harde stukken. Stoom of kook ze gedurende +/-20 minuten, tot ze beetgaar zijn.

Schil en was de aardappelen en snij ze in schijven van +/- 0,5 cm dik. Stoom ze gedurende +/-15 minuten. (Heb je geen materiaal om te stomen? Snij de aardappelen dan nog niet in schijven, maar kook de geschilde aardappelen gedurende 20 minuten en snij ze in schijven zodra ze gaar en licht afgekoeld zijn.)

Verwarm de oven voor op 200°C.

Bekleed een ovenschotel met een vel bakpapier. Besprenkel met de helft van de olie en verdeel de helft van de kruiden hierover. Hou opzij tot de aardappelen gaar zijn.

Stort, zodra de aardappelschijfjes gaar zijn, de aardappelschijfjes uit en verdeel ze over de ovenplaat. Besprenkel met de rest van de olie en verdeel de rest van de kruiden erover. Zet gedurende 5-10 minuten in de hete oven.

Smelt de margarine voor de spruitjes in een hete pan. Voeg de spruitjes toe en kruid met kruidnoot. Roer regelmatig om gedurende 5 minuten.

Hou 4 eetlepels van de groentebouillon opzij in een tas en verwarm de rest in een sauspannetje, samen met de mosterd. Roer goed, tot een glad geheel. (begin ondertussen ook aan de vis, zie volgende stap.) Zodra de saus kookt, voeg je de sojaroom toe. Los het maismeel op in de rest van de groentebouillon en voeg al roerend toe aan de kokende saus, tot de saus de gewenste dikte heeft.

Laat de margarine smelten in een hete pan. Kruid de vis aan beide zijden en leg in de pan. Keer de vis na enkele minuutjes (wanneer hij tot in de helft gegaard is). Laat de vis verder bakken tot hij helemaal gaar is.

Als alles goed gaat, zijn zowel de vis, de aardappelen, de spruitjes en de saus ongeveer op het zelfde moment klaar. Smakelijk!

Nota:

Geen visliefhebber? Ook heerlijk met een varkenshaasje!

Wel visliefhebber, maar geen fan van spruitjes? Dit gerecht is ook heerlijk met gestoomde broccoli of schorseneren, of een mengeling van de 3 groenten.

Bereidingstijd: 35-50 minuten, afhankelijk van de tijd nodig om de spruitjes te kuisen.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be