Hindefilet met rösti en trio van groenten

hinde

Ingrediënten voor 4 personen:

400g hindefilet

1/3 van een kleine savooikool

4 wortels

2 stronkjes witlof

600g aardappelen

2 uien

2 eieren

2 eetlepels olijfolie

2 koffielepels boter

1 koffielepel mosterd

Peper, zout en gemberpoeder volgens smaak

Enkele kerstomaatjes ter versiering

Bereiding:

Schil de aardappelen en rasp ze.

Schil de uien en snij fijn.

Verwarm een ruime hoeveelheid (2-3l) water in een kookpot.

Verwijder de buitenste, donker groene bladeren van de savooi, was en snij de rest van de kool in hapklare stukken.

Was en schil de wortels en snij ze in schijfjes.

Spoel het witlof, verwijder de buitenste blaadjes, halveer het en verwijder de bittere kern.

Meng de geraspte aardappelen, de gesnipperde ui en de eieren onder elkaar.

Neem een pan met antiaanbaklaag en een deksel. Verwarm 1 koffielepel boter in de pan en doe vervolgens het aardappelmengsel er in. Druk plat tot een zeer dikke pannenkoek. Doe het deksel op de pan en bak gedurende +/- 8 minuten op een matig vuur.

Doe, zodra het water kookt, de savooikool in het water en verwarm tot het water opnieuw kookt. Giet af en laat de kool even uitlekken.

Verwarm ondertussen een koffielepel olie in een kookpot en voeg de wortelschijfjes toe. Kruid met gember volgens smaak en laat stoven. Eventueel kan je een eetlepel water toevoegen om aanbakken te voorkomen. Roer af en toe rond.

Doe een koffielepel olie in een pan en bak het witlof aan alle zijden tot het de gewenste kleur heeft. Voeg een bodempje water toe, zet het deksel op de pan en laat verder sudderen tot het witlof gaar is.

Verwarm een koffielepel olie met de mosterd in een pot en voeg de savooikool toe. Roer regelmatig rond en laat de savooi stoven.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Kruid de hindefilet volgens behoefte met peper en zout. Verwarm een eetlepel olie in een pan en schroei de hindefilet aan beide zijden dicht. Doe de hindefilet in een ovenschaal en laat verder garen in de oven.

Schuif de aardappelen voorzichtig op een bord (gebruik hiervoor eventueel een 2de bord), keer ze om, doe opnieuw een lepeltje boter in de pan en voeg de omgekeerde aardappelen toe. Laat nog 6 minuten bakken met deksel.

De aardappelen, de groenten en het vlees zouden ongeveer gelijktijdig klaar moeten zijn. Verdeel in porties, schik alles op een bord en versier met enkele kerstomaatjes. Smakelijk!

Nota's:

Dit gerecht bevat 415 kcal per portie.

De voorbeeldfoto bevat alleen savooikool i.p.v. diverse groenten. Kook je voor gasten, dan is het altijd veiliger om enkele groentesoorten te voorzien, aangezien savooi nogal uitgesproken is van smaak en niet bij iedereen even geliefd is.

In deze bereidingswijze werd de rösti als een grote, te versnijden schijf gebakken. Je kan er ook voor kiezen om iets dikkere porties te maken in een serveerring, waarbij je 1 portie per persoon op het bord schikt. Afhankelijk van de dikte hebben ze dan net iets meer tijd nodig om ook binnenin goed gaar te zijn.

Dit gerecht is eenvoudig te bereiden. Bovendien kan een deel van de voorbereiding reeds enkele uren vooraf gebeuren, waardoor je, als je gasten ontvangt, maximaal bij je gasten kan zijn. Als je ook het aardappelmengsel vooraf bereidt, bewaar dit dan door het volledig te bedekken met plasticfolie, zodat er geen interactie mogelijk is met zuurstof uit de lucht, en bewaar het steeds in de koelkast.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be