Gemarineerde nectarine met yoghurt-bosbessenijs

Ingrediënten:

Voor 1 kg ijs of 20 bolletjes:

250 g skyr natuur

250 g volle yoghurt

200 ml volle room

300 g verse of diepgevroren bosbessen

3 eetlepels minuutsuiker 3:1

1 zakje (8 g) vanillesuiker

Het sap van 1 limoen

Gemarineerde nectarines voor 4 personen:

4 nectarines

2 eetlepels honing

1 cm gember

Het sap van 1 citroen

1 glas zoete witten wijn

Voor de afwerking:

4 takjes munt

Bereiding:

Bekleed een zeef met een schone theedoek en hang ze boven een kom. Doe de yoghurt en de skyr in de theedoek en laat uitlekken.

Pers de limoen. Doe de blauwe bessen, het limoensap en de minuutsuiker in een kookpot en zet op het vuur. Roer regelmatig rond. Laat 4 minuten doorkoken. Zet nadien de pot in een bodempje koud water om af te koelen.

Pers ondertussen de citroen. Schil en rasp de gember. Doe de honing, de gember, het citroensap en de witte wijn in een kleine vuurvaste schotel. Verwarm het geheel kort, tot het kookt. De honing zal oplossen, de alcohol zal verdampen en de smaken zullen zich vermengen. Laat het geheel afkoelen.

Voeg de uitgelekte yoghurt en skyr toe aan het afgekoelde blauwe bessen mengsel en roer door elkaar.

Neem een ruime kom en doe hierin de room en het zakje vanillesuiker. Klop het geheel op tot een luchtige massa.

Doe het yoghurt-bessenmengsel en de opgeklopte room in een ijsmachine en laat deze het geheel mengen tot het ijs klaar is. Heb je geen ijsmachine? Doe het geheel dan in een diepvriesdoos, roer voorzichtig dooreen en zet in de diepvries. Roer het geheel om de 30 minuten om. Na +/- 3 uur is het ijs klaar.

Was de nectarines, halveer ze en snij in schijfjes. Voeg de schijfjes toe aan de afgekoelde marinade en zet gedurende 1 uur afgedekt in de koelkast om te marineren.

Schik voor het opdienen de schijfjes nectarine op een bord. Overgiet met 1 eetlepel van de marinade. Voeg aan elk bord een bolletje yoghurt-bosbessenijs toe en werk af met het topje van een takje munt. Smakelijk!

Nota's:

Een heerlijk dessertje na een zomers diner of een barbecue!

De gemarineerde nectarine is ook lekker zonder iets bij, gecombineerd met andere desserten of gerechten of als onderdeel van een cocktail.

Ook het ijs is heerlijk op zich of in combinatie met andere desserten. 1 kg is wellicht meer dan je nodig hebt voor 1 portie van dit dessert, maar de kinderen zullen je met plezier helpen om de doos leeg te krijgen op andere zomerse dagen!

Is de hoeveelheid ingrediënten groter dan wat in je ijsroommachine past? Je kan de hoeveelheden steeds in dezelfde verhoudingen verminderen. Of, als je vormpjes hebt om ijs op een stokje te maken, dan kan je er steeds een ijslolly van maken. In dit geval kan je kiezen of je alle ingrediënten vooraf mengt en ijslolly’s maakt in 1 kleur, of in laagjes werkt waarbij een laagje yoghurt-bosbessenmengsel afwisselt met een laagje room, wat resulteert in ijslolly’s in 2 kleuren.

Voorzag je volledige takjes munt en heb je voor dit dessert alleen de topjes ervan gebruikt? Overgiet de rest van de munt dan met kokend water en maak er een heerlijk tasje muntthee van voor bij dit dessert!

Nadat je de nectarines uit de marinade gehaald hebt, kan je de marinade aanlengen met spuitwater en drinken als een pittige limonade, of je kan ze gebruiken als basis voor een pittige (c)(m)ocktail.

1 bolletje yoghurt-bosbessenijs van 50 g bevat 68 kcal. (Een gewoon bolletje vanilleroomijs bevat 103 kcal per bol. Met 2 bolletjes vanilleroomijs heb je dus evenveel calorieën binnen als met 3 bolletjes van dit yoghurt-bosbessenijs.)

1 gemarineerde nectarine met 1 bolletje yoghurt-bosbessenijs bevat 108 kcal.

Dit dessert bevat een portie fruit en een halve portie melkproducten en bevat tegelijk geen overdaad aan calorieën. Een heerlijk zomers dessert waarover je je na een lichte maaltijd niet schuldig moet voelen dus!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be