Ei met groenten als ontbijt of lunch

Ingredi├źnten per persoon:

2 eieren

2 grote champignons

10 g kruidenboter

1 bakje tuinkers

4 tomaatjes

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180┬░C.

Borstel de champignons en verwijder het steeltje. Leg ze met de holte naar boven in een vuurvaste schotel en verdeel de kruidenboter over de champignons. Zet 10 minuutjes in de oven.

Knip de tuinkers en leg deze op de rand van het bord. Was de tomaatjes en halveer ze.

Breng water aan de kook.

Scheid de eieren. Klop het eiwit los en bak het in een pan met antiaanbaklaag. Zodra het water kookt, zet je het vuur af en voeg je de eidooiers toe om te pocheren.

Leg het eiwit op de borden, voeg de gehalveerde tomaatjes, de champignons en de eidooiers toe. Smakelijk!

Nota's:

Door eiwit en eigeel te scheiden en apart te bereiden, kan je het perfecte spiegelei maken. Het eigeel is volledig warm, maar toch vloeibaar en je bepaalt zelf waar de dooier terecht komt. Gebruik een lepel om het eigeel uit het water te halen om de dooier niet te beschadigen.

Groenten bij het ontbijt? In Vlaanderen zijn we het niet gewoon, maar bij een eiergerecht is het helemaal niet zo vreemd. Met dit gerechtje heb je al snel 100 g groente binnen wat ongeveer 1/3 is van je dagelijkse behoefte.

Ook al moeten we tijdens deze Corona-crisis in ons kot blijven en zitten brunches met familie of vrienden er niet meteen in, eitjes horen bij Pasen. De kippen beginnen deze tijd van het jaar terug eitjes te leggen en de groenten maken er een feestelijk geheel van. Op die manier kunnen we ook thuis genieten van de Paassfeer!

Alternatieve bordschikking? Als je nog iets grotere champignons hebt en je legt ze ondersteboven op je bord, dan kan je de eidooier als vulling in de champignons leggen.

Het eiergerecht op zich bevat 214 kcal per portie en bijna 14 g eiwitten. Uiteraard heb je nog iets nodig om erbij te eten. Voeg je 3 sneetjes volkoren brood toe, getoast en in soldaatjes gesneden, dan kom je aan 431 kcal per portie en met bijna 24 g eiwitten heb je voldoende eiwitten binnen voor deze maaltijd. Nog meer honger? Neem dan nog een stukje fruit als dessert.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be