Ingrediënten voor 4 personen:
400 g spruitjes
3 kleine rode uien
400 g spinazie
250 g oesterzwammen
1 eetlepel bakboter
Kruiden naar wens, zoals peper uit de molen, kruidnoot, cayennepeper, look
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 100°C.
Was en kuis de spruitjes en kook of stoom ze gaar gedurende +/- 20 minuten.
Was en droog de spinazie. Zet in de voorverwarmde oven gedurende +/- 15 minuten. Kruid naar wens, bv. met look en cayennepeper. Roer af en toe om en verwijder af en toe het eventueel vrijgekomen vocht met een stukje keukenpapier.
Was en kuis de rode uien en snij in 8 stukken. Leg ze samen met de spinazie in de oven
Borstel de oesterzwammen proper indien nodig, scheur ze grof en hou opzij.
Laat de boter smelten in een ruime pan (bv. een wokpan) en kruid naar wens, bv. met peper uit de molen en kruidnoot. Voeg de spruitjes en de oesterzwammen toe en roer even rond. Voeg vervolgens ook de ui en de spinazie uit de oven toe. Roer nog even rond en verdeel over de borden.
Nota's:
Dit gerechtje is rijk aan fructanen, dus niet geschikt voor personen die het FODMaP-dieet volgen of gevoelig zijn aan fructanen.
Een heerlijke combinatie van herfst- en wintergroenten, die met veel gerechten combineert, zowel lekker bij een gebraadje van wild of minder wild vlees, als bij visgerechten.
Deze groenten zijn ook ideaal als bijgerecht tijdens de feestdagen. Eventueel kan je er dan voor kiezen om ze afzonderlijk aan te bieden, zodat alle tafelgenoten de groenten van hun voorkeur kunnen nemen.
Liefhebbers kunnen olijfolie gebruiken i.p.v. bakboter. Dit is ook aangewezen voor personen die moeten opletten met verzadigde vetten. Persoonlijk heb ik hier voor boter gekozen omdat de botersmaak een meerwaarde geeft aan het gerecht.
Een portie van deze groentepan bevat 120 kcal. Let op: de porties zijn ruim bemeten.