Chinese rijsttafel

Ingrediënten voor 6 personen:

Voor de garnalen met groenten in pikante tomatensaus:

300 g scampi

400 g wokgroenten (paksoi, gele wortels, kastanjechampignons en sojascheuten)

1 eetlepel wokolie

1 blikje (70 g) tomatenpuree

1 eetlepel sambal oelek (naar smaak)

Water

Voor de varkensreepjes met groenten in currysaus:

300 g magere varkenslapjes

400 g wokgroenten (kastanjechampignons, groen van prei, rode ui, peterselie)

1 eetlepel wokolie

1 eetlepel currypoeder

1 eetlepel oestersaus

Water

Eventueel een beetje maïsmeel

Voor de gebakken rijst:

375 g rijst

200 g erwtjes

1 rode ui

50 g grijze garnalen

2 teentjes look

Een snuifje cayennepeper

1 eetlepel wokolie

4 eieren

2 eetlepels water

Voor de kippenblokjes met groenten en ananas in zoetzure saus:

300 g ananas op eigen sap

300 g kippenhaasjes

400 g wokgroenten (broccoli, wortel, rode ui, sluimerwten, babymaïs)

3 eetlepels curryketchup

Een snuifje gember

Een snuifje cayennepeper (indien gewenst)

1 eetlepel wokolie

Water

Eventueel wat maïsmeel

Hou je van verschillende smaken in één maaltijd? Dan zit je goed met deze Chinese rijsttafel met veel groenten, garnalen in pikante tomatensaus, varkensreepjes in currysaus, zoetzure kippenblokjes met ananas en gebakken rijst.

Bereiding:

Kook de rijst en zet koel weg. Roer af en toe om tijdens het afkoelen.

Indien je verse groenten gebruikt, was, kuis en versnij de groenten. De wokgroenten mogen versneden worden in relatief grote, maar dunne plakken. De ui en de look voor de rijst versnij je fijn.

Pel de scampi, snij het varkensvlees in reepjes en de kip in blokjes. Gebruik hiervoor steeds schoon materiaal!

Heb je meerdere wokpannen, dan kan je de diverse gerechten gelijktijdig bereiden. Verwarm in het andere geval de oven voor op 70°C, zodat je de schotels kan warm houden tot alle gerechten klaar zijn.

Verhit de wokolie in de wok en bak de scampi. Haal de scampi uit de pan en hou opzij. Bak vervolgens de bijbehorende wokgroenten krokant. Voeg de tomatenpuree en de sambal toe. Meng en voeg water toe tot de gewenste smaak een consistentie bereikt is. Voeg de scampi toe, doe in een vuurvaste schotel en hou warm in de oven.

Verhit de wokolie in de wok en bak kort de varkensreepjes. Haal ze uit de pan en bak de bijbehorende groenten krokant. Kruid met de curry, voeg de oestersaus toe en een hoeveelheid water naar wens, in functie van de smaak en de gewenste hoeveelheid saus. Los een beetje maïsmeel op in wat water en bind de saus. Voeg het vlees toe, doe in een vuurvaste schotel en hou warm in de oven.

Verhit de wokolie in de wok en bak de kip gaar. Haal de kippenblokjes uit de pan en bak de bijbehorende groenten krokant. Voeg het ananassap, de ketchup, de gember en de cayennepeper toe en meng goed. Voeg eventueel wat water toe in functie van de gewenste hoeveelheid saus. Los wat maïsmeel op in wat water en bind de saus. Voeg de kip toe, doe in een vuurvaste schotel, halveer de ananasschijven en voeg toe en hou warm in de oven.

Verhit de wokolie in de pan. Voeg de erwtjes, de ui, de look en de cayennepeper toe en laat kort bakken. Voeg vervolgens de rijst en de garnalen toe en laat mee bakken, roer continu rond. Schep de rijst naar de randen, zodat de bodem van je pan vrij komt. Klop de eieren los met het water en bak onder voortdurend omscheppen in de wok, tot de eieren droog gebakken zijn. Meng vervolgens alle ingrediënten onder elkaar.

Zet de verschillende schotels op tafel en eet smakelijk!

Nota's:

Je kan dit gerecht bereiden met verse groenten, maar dan heb je wellicht heel wat groenten over. Daarmee kan je een lekkere Chinese groentesoep bereiden of je kan ze verwerken in een ander gerecht. Om overschotten te beperken en tijd te besparen bij het versnijden heb ik zelf voor voorgesneden wokgroenten uit de verstoog gekozen.

Om gebakken rijst te maken vertrek je best van koude rijst. Plan je vooraf een Chinese maaltijd, kook de rijst dan al de dag voordien. Je kan ook gebakken rijst maken op basis van een overschotje. Is deze maaltijd een ingeving van het moment? Geen probleem! Begin dan met het koken van de rijst en laat hel onder regelmatig omroeren zo snel mogelijk afkoelen. Als je de gebakken rijst als laatste gerecht bereid, dan is de rijst voldoende afgekoeld om te kunnen opbakken.

Zit je met een aantal personen tezamen aan tafel, dan kan je deze rijsttafel bereiden en genieten van de afwisseling tussen de verschillende gerechten. Ben je allen of met 2? Kies dan 1 gerecht en pas je porties aan. De gebakken rijst is voor 6 personen, dus door de hoeveelheden door 6 te delen heb je de ingrediënten per persoon. De andere gerechten komen overeen met een portie voor 2 personen als het als enige gerecht gecombineerd wordt met de gebakken rijst. Je deelt de ingrediënten door 2 om de hoeveelheden per persoon te kennen.

Deze rijsttafel bevat 627 kcal per persoon. Worden de gerechten afzonderlijk bereid, dan leveren de garnalen met groenten in pikante tomatensaus 232 kcal per portie, de varkensreepjes met groenten in currysaus 262 kcal per portie, de gebakken rijst 327 kcal per portie en de kippenblokjes met groenten en ananas in zoetzure saus 409 kcal per portie.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be