Appeltaartje met kaneelijs

Ingrediënten voor 8 personen:

Kaneelijs:

250 ml volle room

250 ml halfvolle melk

75 g kristalsuiker

1 zakje (8 g) vanillesuiker

2 koffielepels kaneel

Appeltaartjes

200 g bloem

100 g koude boter

20 g suiker

50 ml melk

4 zoete appels

4 eetlepels rozijntjes

1 klein glas appelsap

Bereiding:

Vooraf: kaneelijs:

Meng de helft van de kaneel onder de suiker

Zet de ijsmachine aan. Doe eerst de melk, vervolgens de room en tenslotte de vanillesuiker en de kaneelsuiker in de ijsmachine.

Voeg de rest van de kaneel toe zodra het ijs opgekomen is. Laat nog verder mengen tot het ijs klaar is.

Schep het ijs in een bewaardoosje en bewaar in de diepvries.

Vooraf: Appeltaartjes:

Zeef de bloem in een kom.

Snij de koude boter klein en voeg toe aan de bloem, samen met de melk en de suiker. Kneed met de deeghaken.

Maak een bol van het deeg, verpak in vershoudfolie en laat afkoelen in de koelkast.

Op het moment zelf:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was en schil de appels en snij in kleine blokjes.

Verwarm het appelsap, voeg de rozijnen toe en laat wellen.

Rol het deeg uit op een bebloemde plaat en bekleed kleine taartvormpjes met het deeg. Prik gaatjes in de bodem.

Verwijder het overtollig appelsap, meng de rozijnen met de appelstukjes en vul de taartvormpjes met deze mengeling.

Bak de taartjes gedurende 20 minuten in de oven.

Schik de taartjes op de borden samen met een bolletje kaneelijs.

Nota's:

Thuis bereid ik steeds de lactosevrije variant van (kaneel)ijs: hiervoor vertrek je gewoon van lactosevrije room en lactosevrije melk. Er is weinig smaakverschil tussen gewone melk/room en de lactosevrije variant. Als er al een verschil is, dan zal de lactosevrije variant eerder iets zoeter zijn dan de variant met lactose. In elk geval bekom je met beide varianten heerlijk (kaneel)ijs!

Het deeg van deze appeltaartjes is kruimeldeeg en het heeft zijn naam niet gestolen! Om te vermijden dat de taartjes tijdens het ontvormen in stukjes kruimelen, kies je best voor 1-persoonsvormpjes en niet voor een bakplaat met meerdere vormpjes in. Tijdens het ontvormen kan je de taartjes omgekeerd op een ondertasje draaien om ze vervolgens weer om te draaien op bord dat je wenst te gebruiken om je dessert te presenteren.

Het kaneelijs bevat 109 kcal per bolletje. De appeltaartjes bevatten 249 kcal per taartje. Tezamen geeft dat 358 kcal per dessert.

Te veel calorieën in dit dessert? Check dan als alternatief het fruitdessert op https://mijngezondevoeding.be/recepten/fruitdessert/ .

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be