Aperitief op basis van granaatappel met groentechips

aperitief_en_groentenchips

Ingrediënten:

Voor het aperitief (alcoholvrij):

deel citroensap

1 deel Funny pisang 0%

2 delen tonic zero

8 delen granaatappelsap

Ter afwerking:

Voedingskleurstof (vloeibaar)

Kristalsuiker

Enkele granaatappelpitjes

Enkele muntblaadjes

Voor de groentechips:

1 pastinaak

1 rode biet

1 zoete aardappel

3 X 1g zout

3 dessertlepels olijfolie

3 x 1 afgestreken koffielepels gedroogde rozemarijn

Bereiding:

Het aperitief:

Neem een voldoende grote karaf en voeg alle ingrediënten voor het aperitief zelf toe. Roer eventueel kort rond, zodat alle ingrediënten goed vermengen.

Neem 2 dessertbordjes. In één van de bordjes doe je de voedingskleurstof, in het andere bordje doe je wat kristalsuiker. Hou de rand van de glazen eerst in de voedingskleurstof en vervolgens in de kristalsuiker. Je hebt nu een gekleurd suikerrandje aan je glas.

Leg in elk glas enkele granaatappelpitjes, vul het glas vervolgens met het aperitief en werk af met een muntblaadje.

De groentechips:

Was en schil de groenten en snij ze in dunne schijfjes van maximum 2mm.

Neem een diepvrieszakje, doe de schijfjes pastinaak er in en 1 portie zout. Hou het zakje gesloten, maar zorg ervoor dat er voldoende lucht in zit. Schud de pastinaak rond in het zakje, zodat het zout zich verdeelt over de pastinaak. Laat vervolgens de pastinaak ½ uur uitlekken. Doe vervolgens het zelfde met de zoete aardappel en de rode biet.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Dep de groenten goed droog, zodat al het overtollige vocht verwijderd is.

Gebruik opnieuw een diepvrieszakje. Voeg nu de schijfjes pastinaak toe, 1 portie olijfolie en 1 portie gedroogde rozemarijn. Schud de pastinaakschijfjes opnieuw goed rond, zodat de olijfolie en de rozemarijn goed verdeeld geraken. Doe vervolgens het zelfde met de zoete aardappel en de rode biet.

Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel de groenteschijfjes hierover. Bak ze gedurende ongeveer 15 minuten. Let op! De baktijd kan korter of langer zijn in functie van de hoeveelheid vocht die nog in de groenten achtergebleven is. Hou de oven dus in het oog om de juiste tijd te bepalen.

Nota:

1 champagneglas heeft een inhoud van ongeveer 100ml. Bereken in functie van het aantal personen dat je verwacht de totale hoeveelheid aperitief die je nodig hebt. De totale hoeveelheid gedeeld door 12, vermenigvuldigd met het aantal delen per ingrediënt geeft je de totale hoeveelheid per ingrediënt.

Wil je voor de liefhebbers een alcoholische variant aanbieden? Vervang dan de alcoholvrije pisang door een alcoholhoudende variant en vervang de helft van het granaatappelsap door granaatappellikeur. Gebruik in dit geval ook 2 verschillende kleuren voedingskleurstof: één kleur voor de alcoholvrije en één voor de alcoholhoudende aperitieven, zodat ze gemakkelijk te onderscheiden zijn.

Bij de groentechips kan je ook variëren in de kruiden die je gebruikt volgens je eigen smaakvoorkeur. Ook de zout- en paprika-varianten zijn lekker.

Afhankelijk van het merk van de ingrediënten, bevat een champagneglas van 100 ml alcoholvrij aperitief ongeveer 55 kcal. De alcoholhoudende variant zal ongeveer 125 kcal per glas bevatten.
De groentechips bevatten, per 100g rauwe groente, gemiddeld 140 kcal en 3,5 g vezels.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be