Vers van de pers: Burn-out, stress en overgewicht

burnout

In de Volkskrant verscheen op 22 oktober 2018 het artikel ‘Burn-out, stress en overgewicht: waarom deze tijd tot ziekten leidt’, geschreven door Wilma de Rek. Wij hebben het voor je gelezen en geven onze mening erover.

Kort samengevat gaat het artikel hierover:
In deze tijd nemen diabetes type 2, obesitas, burn-out, overspannenheid en hart- en vaatziekten het grootste deel van de ziektelast voor hun rekening, terwijl ziekten tot een goede halve eeuw geleden vooral veroorzaakt werden door infecties. De ziekten die nu de overhand nemen zijn onder andere gelinkt aan stress, een verkeerde voeding en te weinig beweging. Een gevolg hiervan is dat er gesproken wordt over leefstijlziekten. Ondertussen werd in Nederland een manifest voor leefstijlgeneeskunde ingediend bij de minister van medische zorg, door een aantal artsen en wetenschappers, en ondertussen reeds door meer dan 2000 mensen ondertekend, waarin gepleit wordt voor een fundamentele omslag in de gezondheidszorg, met aandacht voor slaap, stressvermindering, bewegen en eten.

Maar leefstijlgeneeskunde heeft ook een eigen-schuld-dikke-bult bijklank: als je ziek bent, dan had je maar niet zo veel moeten roken-drinken-eten-stilzitten-… Eigenlijk is dat ook een beetje zo, en heeft dat te maken met onze evolutie: dieren gebruiken nu hun lijf nog steeds waarvoor het bedoeld is en zoals ze dat al honderden jaren doen. De mens heeft daarentegen de laatste tientallen jaren zijn omgeving aangepast aan zijn kennis en zijn gemak, waardoor onze omgeving heel gerieflijk is met liften, auto’s en lekkere, vooraf bereide maaltijden, maar funest is voor onze gezondheid. Er zit een groot gat tussen waar we voor gemaakt zijn en wat we doen en leefstijlziekten (of welke naam dan ook die we aan deze ziekten toekennen) zijn hiervan het logische gevolg.

De Rek illustreert dit nog met een treffend voorbeeld: Als je door het bos wandelt en je ontdekt een pasgeboren ree die door zijn moeder is verlaten, dan neem je die toch ook niet mee naar je appartement in de stad, om daar chocolade de voeren en onder een deken op de bank te laten slapen? We begrijpen allemaal dat een ree niet in een appartement thuis hoort, maar hoort te rennen in het bos en geen chocolade maar wel twijgjes, paddenstoelen, bladeren en noten hoort te eten. Dus als het over dieren gaat, dan begrijpen we perfect hoe het hoort, maar als het over ons zelf gaat, dan begrijpen we dat opeens niet meer. En ook dat heeft met de evolutie te maken: duizenden jaren hebben we geleerd dat als er eten is, we moeten bunkeren voor in tijden dat er geen eten is en dat we onze energie moeten sparen voor situaties waarin we moeten rennen voor ons leven. Met dat verschil dat er vroeger effectief perioden van hongersnood waren, terwijl we nu nog amper weten wat honger betekent, en dat we vroeger effectief stapten en renden om ons te verplaatsen, zonder dat we een stappenteller nodig hadden om ons hiertoe aan te zetten.
Het tij keren kan je heel eenvoudig doen door te beseffen dat de mens ook een dier is en dat we ons lichaam moeten gebruiken waarvoor het gemaakt is. Als je dat doet, dan heb je de sleutel tot je gezondheid in handen!

Wat is onze mening over dit artikel?
Wilma de Rek slaat de nagel op de kop. Uiteraard gaat dit artikel over Nederland en niet over België, maar de situatie in beide landen is hetzelfde. We hebben het altijd druk, druk, druk, niet alleen de werkdruk stijgt, maar ook privé zitten onze dagen vaak volgepropt. We willen ons zo snel mogelijk verplaatsen, dus we nemen de auto i.p.v. naar onze bestemming te wandelen en onderweg nemen we een snelle voorverpakte lunch i.p.v. verse voedingsmiddelen aan te kopen en zelf onze gezonde lunch samen te stellen.
Is dit dan volledig onze schuld? Uiteraard bepalen we zelf hoe we onze dag invullen en wat we eten. We hebben dus allemaal de mogelijkheid om gezondere keuzes te maken. Anderzijds vraagt onze omgeving veel van ons, krijgen we stress en tijdgebrek en is het niet altijd even eenvoudig om voor die gezonde keuzes te gaan. Een stimulans van de overheid uit, die inzet op een verlaging van de werkdruk, het inlassen van een bewegingspauze, subsidiëring van gezonde voeding en het belasten van ongezonde voeding en het uitbreiden van de RIZIV-tussenkomst voor voedingsbegeleiding, bewegingsondersteuning en stressbeheersing zou zeker welkom zijn. Maar ongeacht de overheid nu wel of geen stappen onderneemt, het gaat over onze eigen gezondheid, dus maak contact met het dier in jezelf en geef het de verzorging die het nodig heeft. Hoe meer mensen dit beseffen en hun best doen om gezonder te leven, hoe evidenter het ook wordt voor anderen om mee te gaan in deze positieve flow!




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be