Kunnen kruiden en specerijen allergische klachten uitlokken?

Kunnen kruiden en specerijen allergische klachten uitlokken?

De AllergieDiëtisten pikten een artikel op van Thanai Pongdee over allergische reacties op specerijen. Interessant en nuttig om met u te delen via deze nieuwsbrief. (Bron: www.AAAAI.com: Can spices cause allergic reactions? Thanai Pongdee, MD, FAAAAI)

In de keuken worden specerijen en kruiden veel gebruikt als smaakmakers. Vaak worden ze ervan verdacht een allergische reactie uit te lokken. Toch zijn allergische reacties door specerijen eerder zeldzaam. Meestal veroorzaken ze een milde reactie.

Volgende reacties worden gerapporteerd door specerijen:

Niet allergische reacties:

 • Huiduitslag. Specerijen bevatten stoffen die irritatie en uitslag van de huid kunnen veroorzaken.
  Bijvoorbeeld: kaneel kan zorgen voor lokale huiduitslag na aanraking.
 • Hoest door inademing. Deze vorm van reactie zorgt eerder voor een irritatie effect dan voor een echte allergische reactie.
  Bijvoorbeeld: zwarte peper kan hoest of astmasymptomen uitlokken bij patiënten met astma.

Allergische reacties:

 • Kriebels en/of jeuk in de mond. Deze reactie wordt meestal veroorzaakt door een kruisreactiviteit met pollen. Ook gekend als het Oraal Allergie Syndroom (OAS). 
  Bijvoorbeeld: reactie op verse dragon, kruisreactie met onkruidpollen.
 • Anafylaxie (ernstige allergische reactie). Hoewel het extreem zeldzaam is, is anafylaxie beschreven voor sommige specerijen.
  Dit type van reactie kan voorkomen met oregano, tijm, koriander, karwijzaden en komijn.
 • Sesamzaadjes is een meer voorkomend allergeen en wordt vaak gebruikt in mixen van specerijen. Patiënten die allergisch zijn voor sesam moeten bedachtzaam zijn geen mixen van specerijen te gebruiken die sesam bevatten.

Wanneer een specerij ervan verdacht wordt symptomen uit te lokken, wordt best een allergoloog geraadpleegd. Een huidpriktest (met een commercieel beschikbaar extract of met de specerij zelf) kan gebruikt worden om na te gaan of er antilichamen gevormd worden tegen de verdachte specerij. In sommige gevallen kan gekozen worden om een provocatie te doen (het opvoerend toedienen van de uitlokkende specerij) in het ziekenhuis om na te gaan of de patiënt de specerij kan verdragen.

Heb je last van allergische reacties op specerijen of andere voedingsmiddelen en weet je niet precies welke voedingsmiddelen je wel of niet kan eten of waardoor de reactie precies uitgelokt wordt? Maak dan een afspraak met uw diëtiste voor meer informatie.
Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be