Dossier: Kanker: Het Gerson-dieet

In eerdere nieuwsbrieven hadden we het al over voeding ter preventie van kanker, voeding tijdens en na kanker. Deze teksten zijn nog steeds raadpleegbaar op de website via https://mijngezondevoeding.be/weetjes/ wanneer je de zoekterm ‘kanker’ invoert. Naar aanleiding van het persbericht dat op 28 mei ll door het Wereld Kanker Onderzoeksfonds wereldkundig gemaakt werd m.b.t. het Gerson-dieet, vinden we het toch nuttig om in deze nieuwsbrief nogmaals aandacht te besteden aan dit onderwerp.

Het bericht luidt: ‘Het Gerson-dieet is gevaarlijk’. Meer specifiek wordt er vermeld dat het nooit wetenschappelijk bewezen is dat de Gerson-therapie kanker zou kunnen genezen of de klachten van kanker zou kunnen verminderen. Wel is het zo dat het dieet gevaarlijke bijwerkingen kan hebben. Uiteraard is men niet over één nacht ijs gegaan vooralleer een dergelijk bericht de wereld in te sturen. We willen dit bericht in deze nieuwsbrief dan ook graag wat toelichten.

Wat is het Gerson-dieet?
Het Gerson-dieet werd begin vorige eeuw ontwikkeld door Max Gerson, oorspronkelijk om migraine te genezen, maar nadien ook bij de behandeling van tuberculose en kanker. De aanhangers van het dieet geloven dat kanker een teken van het lichaam is dat het ziek is en dat een verandering van voedingsstoffen kan helpen om de kanker te genezen. Bovendien geloven ze dat mensen met kanker te veel zout (natrium) in hun lichaam hebben t.o.v. kalium. Door grote hoeveelheden groenten en fruit te eten zou het lichaam hersteld en de lever gereinigd worden en daarnaast zouden darmspoelingen met koffie of wonderolie helpen om gifstoffen te verwijderen uit de lever en de dikke darm. Daarnaast worden er ook grote hoeveelheden enzymen en supplementen aanbevolen, omdat deze het lichaam zouden helpen om van de kankercellen af te komen.
Een belangrijke nota om hieraan toe te voegen is dat begin vorige eeuw algemeen veel aandacht geschonken werd aan het ontgiften van het lichaam bij de behandeling van kanker, aangezien toen nog niet ontdekt was welke processen van het DNA van de cellen verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van kanker en welke therapieën er kunnen worden ingezet bij de behandeling hiervan.

Het Gerson-dieet is strikt biologisch en veganistisch: alle dierlijke producten, met inbegrip van zuivel en eieren worden strikt geweerd. Er worden vooral  grote hoeveelheden fruit en groente, rijk aan kalium en arm aan natrium gebruikt, glutenvrije granen en lijnzaad olie. Op zich wel gezonde producten, die zeker passen binnen een gezonde voeding bij kanker, wanneer ze gecombineerd worden met andere voedingsmiddelen, maar wanneer de voeding uitsluitend uit deze voedingsmiddelen bestaat, dan wordt het dieet eerder eenzijdig en calorie-arm. Bovendien worden de groenten en het fruit niet als geheel gegeten, maar onder de vorm van sap: het sap van 9 kg groente en fruit wordt verdeeld over 13 glazen en elk uur wordt hiervan een glas gedronken, 13 keer per dag.
Bovendien worden er dagelijks ook 3 of 4 darmspoelingen met koffie of wonderolie uitgevoerd.
Daarnaast worden er ook veel supplementen aanbevolen, waaronder kaliumsupplementen, vitamine B12, alvleesklierenzymen en schildkliersupplementen.
Bovendien wordt er vaak geadviseerd om de traditionele behandeling van kanker, zoals behandeling met medicatie of chemotherapie stop te zetten tijdens het dieet.
Algemeen kan gesteld worden dat het Gerson-dieet eerder duur is, aangezien er grote hoeveelheden biologische groente en fruit nodig zijn, die bereid moeten worden met specifieke apparatuur en dat uiteraard de darmspoelingen en de supplementen ook niet gratis zijn.

Wat zijn de bijwerkingen van het dieet?
Uiteraard moeten we vermelden dat de conventionele kankerbehandelingen zeker niet zonder bijwerkingen zijn. Maar dit is evenmin het geval bij het Gerson-dieet.
Van het dieet zelf haalden we reeds aan dat het weinig energie bevat en heel eenzijdig is, waardoor het kan leiden tot vermagering en tekorten aan bepaalde voedingsstoffen.
De darmspoelingen met koffie verwijderen veel natrium uit het lichaam, wat kan zorgen voor uitdroging, infecties, een disbalans van zout en andere mineralen in het lichaam, maar het kan ook hart- en longproblemen veroorzaken, met zelfs de dood tot gevolg. Daarnaast kunnen de darmspoelingen leiden tot verstopping en darmontsteking bij langdurig gebruik. En aangezien de therapie gedurende minstens 2 jaar zou moeten gevolgd worden, is er zeker sprake van een langdurig gebruik. Verder komen ook verminderde eetlust, diarree, misselijkheid, buikkrampen, pijn, koorts, zweten, koortsuitslag, duizeligheid en zwakte voor.
Ook het gebruik van de voedingssupplementen is niet zonder risico’s. Uit onderzoek blijkt immers dat grote doses van bepaalde supplementen een onvoorspelbare  werking kunnen hebben, zowel op het risico op kanker, het kankerproces en de behandeling. Zeker indien de conventionele behandeling verder gezet wordt, kunnen supplementen alleen in overleg met de behandelende arts ingenomen worden, aangezien ze impact kunnen hebben op de werking van de conventionele behandeling.

Wat zegt de wetenschap?
Het gebeurt dat mensen die het Gerson-dieet volgen, genezen van kanker. Doordat de Therapie langdurig en complex is, en doordat andere behandelingen en therapieën tijdens deze studies niet altijd goed gedocumenteerd werden, is de genezing echter niet altijd duidelijk aan het volgen van het dieet toe te wijzen. Ook een overzichtsstudie uit 2014 dat verschillende anti-kanker diëten behandelde, kon de effectiviteit van het Gerson-dieet niet aantonen.
Er bestaat wel een studie uit 2007 die uitgevoerd werd bij een zeer kleine groep van 6 patiënten in Groot-Brittanië die aantoonde dat mensen die het Gerson-dieet volgden zich op emotioneel vlak beter leken te voelen en dat de behoefte aan pijnstillers verminderde. De groep waarbij dit onderzoek uitgevoerd werd is echter te klein om daaraan een grote wetenschappelijke waarde te kunnen hechten.

Wat dan wel te doen bij kanker?
Conventionele kankertherapie kan spijtig genoeg niet iedereen met kanker genezen, maar de resultaten van de conventionele therapie scoren momenteel wel veel beter dan deze van gelijk welke andere therapie. Het is wel zo dat ook deze conventionele therapie vaak duidelijke bijwerkingen heeft, die een eigen behandeling vragen. De conventionele therapie die aanbevolen wordt door de oncoloog en aangepast is aan de specifieke kanker waarmee je geconfronteerd wordt is dan ook de beste aanbeveling die we kunnen doen.
Naast de conventionele behandeling bij kanker krijgt voeding bij de behandeling ook een steeds duidelijkere plaats. Voeding wordt binnen de conventionele behandeling echter niet gezien als een onderdeel van de behandeling, maar als de ondersteuning ervan. Er is immers steeds meer bewijs dat een behandeling van kanker veel beter aanslaat bij patiënten met een goede voedingstoestand, dan wanneer de voedingstoestand niet goed is. Bovendien kan zowel de kanker zelf als de behandeling ervan bepaalde voedingsproblemen veroorzaken. De diëtiste zal je dan ook begeleiden en samen met jou opzoek gaan naar voeding die optimaal is bij de voedingsproblematiek die je ondervindt.




Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be