Ingrediënten voor 10 tot 12 porties:
1,5l melk (naar keuze: mager, halfvol of vol)
3 eetlepels magere melkpoeder
3 eetlepels levende yoghurt op kamertemperatuur
12 keer 75g vers fruit naar keuze
Bereiding:
Vul een thermos of isoleerkom met heet water.
Voeg de melkpoeder toe aan de melk en roer tot het poeder opgelost is.
Verwarm de melk tot 50°C. Roer goed rond, zodat de temperatuur overal in de vloeistof ongeveer gelijk is.
Haal de melk van het vuur en laat 5 minuten staan, zodat de hitte uit de bodem van de pot is.
Roer nogmaals en controleer de temperatuur. Het is belangrijk om te wachten met de volgende stap tot de temperatuur onder de 50°C zakt.
Doe de yoghurt in een tas en voeg wat van de warme melk toe. Roer rond tot een glad geheel, en voeg dan het yoghurtmengsel toe aan de rest van de warme melk. Roer goed.
Giet het water uit de thermos of isoleerkom. Deze is nu voorverwarmd voor een beter temperatuurbehoud.
Doe het yoghurtmengsel in de geïsoleerde kom of thermos en laat 10 uur staan.
Schep de yoghurt uit in potjes en bewaar in de koelkast. Hou 3 eetlepels van de yoghurt apart als starter voor de volgende portie.
Bereid het vers fruit naar keuze en voeg toe aan de afgekoelde yoghurt.
Nota:
Levende yoghurt slaat op de aanwezigheid van levende bacteriën in de yoghurt. Wanneer een yoghurt na de bereiding een thermische behandeling krijgt om de houdbaarheid te verlengen, dan zitten er onvoldoende levende bacteriën in en spreekt men van een thermisch gefermenteerd melkproduct en niet meer over yoghurt.
Aangezien er met levende bacteriën gewerkt wordt, die hitte-gevoelig zijn, is het belangrijk om de temperatuur tijdens het bereidingsproces goed in de gaten te houden. Een te hoge temperatuur zorgt voor het afsterven van de bacteriën, waardoor de melk geen yoghurt zal worden. Wanneer de temperatuur niet hoog genoeg is, duurt het proces veel langer. De ideale temperatuur om yoghurt te bereiden is +/-43°C, maar aangezien er op 10uur bereidingstijd wel wat temperatuurverlies kan zijn, trachten we te vertrekken van een zo hoog mogelijke temperatuur.
De bacteriën zetten de lactose uit de melk om in melkzuur en zorgen op die manier voor de typische zure smaak van yoghurt. Doordat het grootste deel van de lactose omgezet wordt door de bacteriën, zijn verzuurde melkproducten zoals yoghurt gemakkelijker verteerbaar dan gewone melk voor personen die lactose-intolerant zijn.
De bacteriën uit yoghurt zijn goede bacteriën voor onze darmen. Ze zorgen voor evenwichtigere darmen en kunnen na een antibioticakuur bijdragen aan het sneller ontwikkelen van een gezonde darmflora.
Heb je geen thermos of isoleerkom? Dan kan je een gewone kookpot aan alle zijden in enkele handdoeken wikkelen en bewaren op een plaats met weinig luchtverplaatsing, bv. in een (uitgeschakelde) oven, om op die manier zo weinig mogelijk temperatuurverlies te hebben.
Naast vers fruit kan je ook gebruik maken van diepgevroren fruit. Eventueel verwarm je dit kort tot een fruit-saus en giet je deze onderaan in de 1-persoons yoghurtpotjes. Je hebt dan een kant en klare fruityoghurt om mee te nemen naar je werk of naar school als tussendoortje.
Bereidingstijd: 10 minuten + 10 uur + de tijd om af te koelen: je maakt dus best een aantal porties per keer.
1 portie van 125g halfvolle yoghurt en 75g verse bessen is goed voor 86 kcal.
Deze yoghurt met vers fruit is heerlijk als tussendoortje of dessert, maar door toevoeging van wat granen of muesli is dit ook heerlijk als ontbijt.