
Ingrediënten voor 4 personen:
500 g zalmfilets
800 g wortelpeterselie
800 g aardappelen
300 ml groentebouillon
Kruiden naar wens (ik gebruikte kippenkruiden, peper uit de molen en lookpoeder)
1 el olijfolie
2 el margarine voor bakken en braden
Vrijdag visdag? Fan van seizoengroenten, of van vergeten groenten? Dit heerlijk zoete gerechtje heeft het allemaal!
Bereiding:
Was en schil de aardappelen en snij ze in schijfjes. Stoom ze bijna gaar in +/- 15 minuten
Was en schil de wortelpeterselie.
Verhit 1 el margarine in een pan, snij de peterseliewortel in schijven van +/- 1 cm dik en bak ze. Roer regelmatig om.
Verwarm de oven voor.
Stort de aardappelschijfjes uit op de bakplaat, kruid naar wens en besprenkel met de olijfolie. Laat ongeveer 10 minuten bakken in de oven op 175°C.
Voeg de bouillon toe aan de wortelpeterselie en dek de pan af met een deksel, laat verder sudderen in de pan.
Verhit 1 el margarine in een pan. Kruid de zalm naar wens en bak gaar in de pan.
De bouillon wordt gedeeltelijk opgenomen door de wortelpeterselie en zal voor een deel binden met de suikers uit de wortel en indikken tot een sausje. Indien onvoldoende ingedikt, kan je eventueel het resterende vocht inbinden met wat maïzena.
Dresseer de borden en eet smakelijk!
Nota's:
Wortelpeterselie is een vergeten groente. Het is een peterselievariant die specifiek voor de wortel gekweekt wordt. Ze is wit van kleur en heeft een zoete smaak die in de buurt komt van pastinaak en knolselder. Het is een seizoengroente van september tot april.
Wortelpeterselie kan gegeten worden als groente, zoals in dit recept, maar zoals de meeste groenten is wortelpeterselie caloriearm (22 kcal/100g), maar in tegenstelling tot de meeste andere groenten bevat ze meer eiwitten (2,9g/100g) dan koolhydraten (2g/100g) en maakt het deze groente ook geschikt als aardappelvervanger in een koolhydraatarm dieet.
Vrijdag visdag? Vis heeft een relatief beperkte ecologische voetafdruk, dus vormt vis een verantwoorde keuze binnen een gevarieerde voeding. Ook de wortelpeterselie wordt lokaal gekweekt en gezien de beperkte bekendheid van de groente, wordt deze doorgaans ook via de korte keten verkocht. Een zeer duurzaam gerechtje dus!
Naast duurzaam is dit gerecht ook lekker en voedzaam: het bevat 500 kcal per portie en bevat bijna evenveel eiwitten als koolhydraten.