Ingrediënten voor 12 porties:
800 g witlof
2 dikke uien
1,5 l kippenbouillon
5 schalullen
100 g Italiaanse ham
1 eetlepel boter
200 g Maredsous light smeerkaas
Kruiden naar wens. Ik gebruikte lookpoeder en kruidnoot.
Fan van witlof met ham en kaassaus? Dan ben je ook fan van deze soep! Deze soep past zowel op een feesttafel als op de keukentafel!
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was het witlof. Snij de punten fijn (als versiering voor de soep). Verwijder de bittere kernen en snij het witlof grof.
Was en kuis de uien en snij grof.
Was en kuis de schalullen. Snij het groene deel in ringen en hou apart voor de versiering van de soep. Snij het witte deel grof.
Verhit de boter in een soeppan, voeg het grof gesneden witlof, de ui en het witte deel van de schalullen toe en kruid naar wens. Laat 10 minuten stoven en roer af en toe om.
Leg de plakjes Italiaanse ham in de oven en laat ze droog bakken.
Voeg de bouillon toe aan het witlof. Breng aan de kook en laat even doorkoken.
Voeg de smeerkaas toe aan de soep en mix het geheel.
Verkruimel de drooggebakken ham.
Schep de soep in de borden en versier met de verkruimelde ham, de witlofsnippers en de schalullen. Smakelijk!
Nota's:
Heb je minder dan 12 porties soep nodig? Je kan ze ook bewaren in de koelkast of de diepvries. Breng de versiering met witlofsnippers, schalullen en gebroken ham echter pas aan na bereiding en bewaar ze dus niet in de soep. Als smaakmaker kan het zeker wel, maar naast de smaak is ook de textuur belangrijk in dit gerecht.
Deze heerlijke soep bevat 75 kcal voor een portie van 250 ml en is op deze manier perfect geschikt als onderdeel van je feestmenu, maar kan net zo goed gebruikt worden als voorgerecht bij je dagelijkse warme maaltijd, of als onderdeel van je lunch.