Verse ravioli met ham en kruidenkaas en spinaziesaus

Ingrediënten voor 4 à 5 personen:

Voor het deeg:

300 g ‘00’-bloem

3 + 1 eieren

Voor de vulling:

100 g rauwe ham naar keuze (Italiaanse, Ardeense,…)

100 g kruidensmeerkaas (light)

En verder:

700 g spinazie

200 ml soja alternatief voor room light

Kruiden naar wens (bv. kippenkruiden, look, peper)

1 el olijfolie

350 g gemengde tomaatjes

70 g Parmezaanse kaas

Regenachtig weer buiten? Da’s ideaal om lekker pasta te kneden en te kokkerellen binnen, met tomaatjes en spinazie uit eigen tuin! Rauwe ham en kruidenkaas als vulling zijn sterke smaakmakers die in dit gerecht prima tot hun recht komen.

Bereiding:

De pasta:

Stort de bloem uit op het aanrecht en maak er kuiltje in.

Breek de (3) eieren in het kuiltje en meng ze, eerst met een vork, vervolgens met de handen, onder de bloem en kneed tot een egaal deeg.

Verdeel het deeg in 2 en rol uit tot 2 zeer dunne plakken deeg van dezelfde vorm en grootte.

Snij de ham in zeer dunne reepjes en maak de plakjes los van elkaar. Meng de kruidenkaas onder de ham tot de kaas en de ham goed verdeeld zijn.

Schep met 2 koffielepels kleine hoopjes van de vulling en verdeel ze over 1 deeglap.

Klop het resterende ei los en smeer het deeg hiermee in rond de hoopjes vulling. Leg de 2de lap deeg er boven op. Druk aan langs de bovenzijde en 2 zijkanten. Druk vervolgens aan rond de hoopjes vulling en werk van boven naar beneden, zodat er geen overtollige lucht gevangen wordt in de ravioli’s.

Snij het deeg tussen de hoopjes vulling in losse ravioli’s.

Het gerecht:

Was, kuis en droog de spinazie. Snij grof.

Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook.

Verhit de olie in een (wok)pan en voeg de kruiden toe. Voeg vervolgens de spinazie toe. Roer regelmatig rond en laat de spinazie slinken

Leg de ravioli’s in het kokend water en laat 2 à 3 minuten koken tot ze gaar zijn.

Verwijder eventueel overtollig vocht uit de spinazie, voeg de sojaroom toe en kruid eventueel nog wat bij. Verdeel de spinazie mooi door de saus.

Was en droog de tomaatjes.

Rasp de Parmezaanse kaas grof.

Verdeel de spinaziesaus en de ravioli’s over de borden en werk af met de tomaatjes en de Parmezaanse kaas.

Nota's:

Nog wat rauwe ham over? Bak dan enkele sneetjes krokant in de oven, breek in stukjes en verdeel over de ravioli’s voor wat meer kleur op je bord.

Geen kruidenkaas in huis? Deze ravioli’s zijn ook heerlijk met een vulling van rauwe ham en zachte geitenkaas!

Heb je een gekarteld pastames? Verdeel het deeg dan in afzonderlijke ravioli’s met dit mes. Zelf bezit ik dit niet, dus gebruikte ik een gewoon smeermes om het deeg te verdelen.

Met deze hoeveelheid deeg en vulling kan je 20 à 22 ravioli’s maken.

Vergis je niet in portie! Op bijgevoegde foto koos ik ervoor om 3 ravioli’s op het bord te leggen, naar presentatie toe. 4 à 5 ravioli’s per persoon zijn echter een gewone portie voor een hoofdschotel. Kies je ervoor om de ravioli’s als voorgerecht te serveren? Gebruik dan slechts 1 ravioli per persoon.

Serveer je dit gerecht als voorgerecht (1 ravioli), dan bevat het 125 kcal per persoon. Serveer je het als hoofdgerecht? Dan bevat het 500 kcal (4 ravioli’s) à 625 kcal (5 ravioli’s) per persoon.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten