Ingrediënten:
1 grote soepkip
3 uien
Het groen van 2 preien
3 dikke wortelen
1 rijpe tomaat
2 stengels groene selder of een koffielepel gedroogde lavas
Enkele takjes tijm, rozemarijn, peterselie en enkele laurierblaadjes
5-10 peperbolletjes
3 kruidnagels
3 teentjes look
4l koud water
Extra kruiden kunnen naar wens toegevoegd worden: bonenkruid, curryplant, salie,…
Zout volgens behoefte
Bereiding:
Was en kuis de groenten, snij 1 ui in de helft en hou deze helft opzij, snij de rest van de groenten grof en doe in een soeppan.
Spoel de soepkip en verwijder eventuele resterende pluimen en doe bij de groenten in de soeppan.
Prik de kruidnagels in de halve ui en doe samen met de andere kruiden en specerijen in de soeppan.
Voeg het water toe en zet op het vuur (zonder deksel). Hou de temperatuur van de bouillon in het oog: verwarm tot ongeveer 90°C en tracht deze temperatuur te behouden. Als de bouillon kookt, dan wordt hij troebel.
Schep het schuim van de bouillon.
Laat de bouillon trekken aan deze temperatuur gedurende minstens 3 uren.
Neem een andere grote soeppan en een fijnmazige zeef (of een zeef bekleed met een schone vaatdoek) en giet de bouillon door de zeef, zodat je de kip en de groenten scheidt van de bouillon.
Nota's:
De groenten die je uit de bouillon gezeefd hebt kan je opnieuw in koud water op het vuur zetten. Zodra het water aan de kook is, mix je de groenten en heb je een mooie portie groentesoep. Deze soep kan je gedurende enkele dagen koel bewaren of in porties invriezen.
De bouillon die je niet meteen nodig hebt, kan heet in gesteriliseerde confituurbokaaltjes gebracht worden en koel bewaard worden gedurende 2-3 weken, of ingevroren worden in porties. Een deel kan je eventueel invriezen in zakjes die bedoeld zijn om ijsblokjes te maken. Zo heb je steeds kleine en gemakkelijk te doseren porties bouillon bij de hand.
Je kan de resterende bouillon gebruiken als basis voor vidé, soepen en sauzen.
Bouillon is relatief arm aan calorieën. Met ongeveer 7 kcal per 100 ml is dit een ideaal opkikkertje voor tussendoor. Commerciële bouillon is zeer zoutrijk. Deze zelfgemaakte bouillon kan je zo zoutarm of zoutrijk maken als je zelf wil. Moet je omwille van een hoge bloeddruk je zoutinname beperken? Maak de bouillon dan niet te zoutrijk en gebruik bij voorkeur niet de zoute commerciële varianten.