Ingrediƫnten voor 10 personen:
De soep:
1 el olijfolie
2 dikke uien
4 venkelknollen
Kippenbouillon 2 l
4 eetlepels mosterd
De toast met zalmtartaar:
5 sneetjes brood
200g gerookte zalm
Het groene deel van 1 venkel (zie soep)
3 lente-uitjes
2 eetlepels kappertjes
5 eetlepels yoghurt
Peper uit de molen
Bereiding:
De soep:
Was en kuis de ui en snij grof.
Verhit de olie in een soeppan en stoof de ui aan.
Was de venkel. Snij het groene deel van de venkelknollen en hou apart. Halveer de venkelknollen, verwijder de harde kern, snij grof en stoof mee aan met de ui. Voeg de kippenbouillon toe, breng aan de kook en laat 15 minuten doorkoken.
Mix de soep. Voeg de mosterd toe en mix nogmaals, zodat de mosterd mooi verdeeld is in de soep.
De toast met zalmtartaar:
Toast het brood en snij in driehoeken.
Snij de gerookte zalm fijn tot een tartaar.
Was het groen van de venkel en snij fijn.
Was de lente-uitjes en verwijder de wortels. Snij het groene deel in ringen en snij het witte deel heel fijn.
Hak de kappertjes fijn.
Doe de zalm, de venkel, het witte en groene deel van de lente-uitjes en de kappertjes in een kom. Kruid met peper uit de molen, voeg de yoghurt toe en meng totdat alle ingrediƫnten goed verdeeld zijn.
Verdeel het zalmmengsel over de toasts. Dien op samen met de soep.
Nota's:
De soep kan zowel met als zonder de toast met gerookte zalm gegeten worden.
Deze soep met toast is ook lekker als lunch, maar onvoldoende: je eet als lunch best enkele toasts met gerookte zalm bij de soep, of beter nog, je eet na de soep nog een koude schotel met een sneetje brood.
1 kom soep bevat 48 kcal, 1 toast met zalmtartaar bevat 80 kcal, dus tezamen is dit voorgerecht goed voor 128 kcal.