Vegan ‘kaas’

Ingrediënten:

Voor 8 porties vegan 'Parmezaanse kaas'

100 g cashewnoten

4 eetlepels edelgistvlokken

1 theelepel zout

1 dessertlepel knoflookpoeder

Voor 12 porties vegan 'kruidenkaas'

100 g cashewnoten

50 ml water

1 eetlepel edelgistvlokken

1 eetlepel citroensap

2 eetlepels amandelmelk

3 eetlepels olijfolie

Een ruime portie Italiaanse kruiden volgens wens (bv. Knoflook, paprika, basilicum, oregano, rozemarijn en tijm)

Eet je vegan, of ben je allergisch voor melkeiwitten, maar mis je af en toe wel een stukje kaas? Test dan dit recept voor vegan ‘kaas’. Je zal er geen spijt van krijgen!

Bereiding:

De vegan 'Parmezaanse kaas'

Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot je een goed gemengde poederstructuur bekomt.

De vegan 'kruidenkaas'

Doe alle ingrediënten in de blender en blend tot je een romige kaasstructuur bekomt.

Nota's:

Kaas is per definitie van melk gemaakt en dus niet vegan. ‘Vegan alternatief voor kaas’ zou dus een betere benaming zijn. Maar ongeacht de benaming, lekker zijn deze beide kaasalternatieven zeker! Ze mogen wat mij betreft zeker op een apart schaaltje mee op tafel als er een kaasschotel op het menu staat en ze zullen bij mij wel eens vaker op tafel komen, nu ik het recept eenmaal in de vingers heb!

Kies je ervoor om vegan te eten, of kan je geen kaas eten omwille van bv. een allergie? Probeer dan zeker deze alternatieven uit! Je zal er geen spijt van krijgen. Het alternatief voor Parmezaanse kaas kan perfect als smaakmaker gebruikt worden in diverse gerechten en het alternatief voor smeerkaas is zowel lekker op brood, maar kan ook gebruikt worden als vervanging voor smeltkaas in warme gerechten.

Deze vegan kazen zijn klaar in enkele minuutjes!

Een portie van de vegan Parmezaan bevat 86 kcal; een portie van de vegan Kruidenkaas bevat 80 kcal. Hierbij een tabelletje om de vergelijking te maken met de echte variant: Per 100 g:
Vegan 'Parmezaan' 539 kcal 23 g eiwitten 23 g koolhydraten 39 g vetten 7 g verzadigde vetten 3 g vezels
Vegan 'kruidenkaas' 411 kcal 11 g eiwitten 13 g koolhydraten 34 g vetten 6 g verzadigde vetten 3 g vezels
Echte Parmezaan 429 kcal 40 g eiwitten 2 g koolhydraten 18 g vetten 10 g verzadigde vetten 0 g vezels
Boursin 411 kcal 8 g eiwitten 2 g koolhydraten 41 g vetten 29 g verzadigde vetten 0 g vezels

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten