Varkensrolletjes met erwtenpuree, champignons, tomaat en risotto

Ingrediënten:

400 g dun gesneden varkenslapjes

600 g erwtjes

50 g feta

4 cannellonibuisjes

2 sjalotjes

500 g champignons

200 g kleine trostomaatjes

1 glas witte wijn

250 g risottorijst

+/- 1 l groentebouillon

8 sprietjes bieslook

Lookpoeder, kruidnoot, peper en een beetje zout

4 eetlepels olie

Op zoek naar een feestelijk hoofdgerecht met diverse groenten, rijst en mager vlees? Dit gerechtje vraagt wat handigheid, maar ervan genieten doe je zeker!

Bereiding:

Snij de cannellonibuisjes middendoor, zodat je 8 kortere buisjes hebt. Dit werkje vraagt wel wat geduld, dus doe dit best vooraf.

Verwarm de oven voor op 180°C.

Was en kuis de sjalotjes en snij fijn. Verhit een eetlepel olie in een kookpot, voeg de helft van de sjalotjes toe en laat even aanstoven. Voeg vervolgens de erwtjes toe en laat even mee stoven. Voeg nadien een beetje water en kruiden naar wens toe en laat sudderen tot de erwtjes gaar zijn.

Borstel ondertussen de champignons en snij ze kruiselings in 4.

Rol de varkenslapjes rond de cannellonibuisjes.

Verhit een eetlepel olie in een pan. Kruid met peper, zout en kruidnoot en rol de varkenslapjes erdoor, zodat ze aan de buitenkant korsten.

Was de sprietjes bieslook en gebruik ze als touwtje om het gebakken vlees rond de buisjes vast te vinden. Zet ze rechtop in een ovenschotel.

Doe 1/3 van de erwtjes in een maatbeker. Verkruimel de feta en voeg toe in de maatbeker. Mix het geheel tot een gladde puree en vul daarmee de cannellonibuisjes op.

Was de trostomaatjes, verdeel in porties en leg mee in de ovenschotel. Zet de schotel gedurende ongeveer 15 minuten in de oven.

Breng de groentebouillon aan de kook.

Verhit een eetlepel olie in een kookpot. Voeg de rest van de sjalot toe en kruiden naar wens en laat even stoven. Voeg vervolgens de rijst toe en laat mee stoven. Blus met het glas witte wijn. Roer regelmatig rond. Voeg, zodra de wijn opgenomen is door de rijst een beetje bouillon toe. Roer af en toe rond en voeg telkens nieuwe bouillon toe als het vocht door de rijst opgenomen is. Doe dit tot de risotto de gewenste consistentie bereikt heeft.

Hergebruik ondertussen de pan waarin het vlees gekorst heeft. Verhit een eetlepel olie in de pan en bak de champignons. Kruid nog wat bij met lookpoeder en peper. Bakt de pan droog? Voeg dan een heel klein beetje water toe.

Zet de erwtjes die niet tot puree gemixt werden nog even op het vuur, zodat ze voldoende warm zijn.

Schik de gevulde varkensrolletjes, de champignons, de tomaten de erwten en de risotto op de borden en geniet!

Nota's:

Een maaltijd met vrienden gepland en je wil graag maximaal bij je gezelschap zijn? De erwtjes bereiden en de varkensrolletjes voorbereiden tot het moment waarop ze in de oven moeten, kan je vooraf doen. Dek alles af en zet koel weg. Ook de groenten snijden kan je vooraf doen. Op het moment zelf hoef je dan alleen alles in de oven te schuiven, de risotto te bereiden, de erwtjes terug op te bakken en de champignons te bakken. Alles is dan klaar op de tijd die je nodig hebt voor de risotto.

Dit gerechtje als onderdeel van een uitgebreid feestmenu? Laar het vlees wat dunner snijden en voorzie een kleinere portie rijst en groente. Je kan eventueel nog een aparte schaal risotto en groenten op tafel zetten, zodat iedereen extra kan nemen volgens eigen behoefte. Overschot? Dan heb je meteen eten voor de dag nadien!

De porties zoals hierboven beschreven bevatten 750 kcal. Dit kan voor een gewone maaltijd, maar als onderdeel van een feestmenu kan je je hoeveelheden beter wat beperken. Ga uit van ongeveer 2/3 van de hierboven vermelde porties, wat het caloriegehalte op ongeveer 500 kcal per portie brengt.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be