Ingrediënten voor 8 personen:
7 cm komkommer
4 teentjes look
150 ml volle yoghurt
Peper en eventueel een beetje zout
2 meergranen afbakbroodjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor en bak de broodjes af volgens de instructies op de verpakking.
Was de komkommer en rasp fijn.
Kuis de look en snij zeer fijn.
Doe de komkommer, de look en de yoghurt in een schaal en meng goed. Breng op smaak met peper en eventueel een beetje zout.
Zet de tzatziki koel weg.
Laat de broodjes afkoelen en snij in schuine sneden vlak voor het opdienen. Ieder kan zijn eigen stukje brood voorzien van saus!
Nota's:
Tzatziki is een Grieks gerecht met Turkse roots. Traditioneel wordt het bereid met Griekse yoghurt en wordt er ook olijfolie en azijn of citroensap aan toegevoegd. Vaak worden er ook andere kruiden zoals munt of dille gemengd onder de saus. Doorgaans worden eerst de zaadlijsten van de komkommer verwijderd en laat men de komkommer uitlekken. Op de traditionele manier bereid, is het een eerder vaste saus. Persoonlijk heb ik de tzatziki liever wat vloeibaarder en op deze manier bereid is hij nog sneller klaar.
Een heerlijk fris gerechtje op zomerse dagen!
Tzatziki is veelzijdig: de portie die hier voorzien wordt, is bedoeld als aperitiefhapje. Een iets ruimere portie kan ook gegeten worden als lunch. Als saus kan tzatziki perfect gebruikt worden als dressing op een salade of als saus bij een stukje vlees op de grill.
Bereid met Griekse yoghurt en olijfolie bevat tzatziki heel wat meer calorietjes. Liever een nog slanker recept? Dan kan je nog steeds kiezen voor magere i.p.v. volle yoghurt. Persoonlijk vind ik het gerecht op deze manier bereid het beste: voldoende romig, smaakvol en heerlijk fris.
1 portie tzatziki van 30 g bevat 14 kcal.
¼ van een afbak-meergranenbroodje weegt ongeveer 30 g en bevat ongeveer 88 kcal.
Als aperitiefhapje bevat dit meergranenbrood met tzatziki dus 102 kcal per portie.