Trio van paté met konfijt van veenbessen, uien en citrus

Ingrediënten:

Uienkonfijt voor 700 g ( 80 g nodig voor 4 personen):

50 g rozijnen

100 ml water

400 g rode ui

175 g gelfix met stevia

1 dessertlepel roze peperbolletjes

Veenbessenkonfijt voor 200 g (80 g nodig voor 4 personen):

150 g veenbessen

5 jeneverbessen

50 g gelfix met stevia

3 el water

Voor de citruskonfijt:

Zeste van 1 limoen, 1 mandarijn en 1 roze pompelmoes

60 g vruchtvlees van roze pompelmoes

Vruchtvlees van 1 mandarijn

Een stukje verse gember van 1 cm

40 g gelfix met stevia

Trio van paté voor 4 personen:

4 sneetjes bruin brood

3 soorten paté, bv. Paté van eend, bosduif en haas, 40 g per soort.

Fan van paté? Calorierijk, dat wel, maar ook rijk aan micronutriënten, en heerlijk met diverse konfijten, als hapje of voorgerecht.

Bereiding:

Vooraf: Maak de verschillende konfijten

De uienkonfijt:

Breng het water met de rozijnen aan de kook. Zet het vuur af zodra het water kookt en laat de rozijnen wellen en voeg de peperbolletjes toe.

Was en kuis de rode ui en snij klein.

Voeg de ui en de gelfix toe aan de rozijnen breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Doe per persoon 20 g uienkonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.

De veenbessenkonfijt:

Doe alle ingrediënten in een klein pannetje. Breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Doe per persoon 20 g veenbessenkonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.

De citruskonfijt:

Was de limoen, de pompelmoes en het mandarijntje.

Rasp het buitenste laagje van de schil en doe in een pannetje.

Haal het vruchtvlees uit het mandarijntje en haal 60 g vruchtvlees uit de pompelmoes. Voeg toe aan de zeste.

Schil de gember, snij fijn en voeg toe aan heg fruit.

Voeg de gelfix toe, breng aan de kook en laat enkele minuten pruttelen.

Doe per persoon 20 g citruskonfijt in een mini schaaltje. Doe de rest in een schoon confituurpotje. Laat afkoelen.

Op het moment zelf: Het trio van paté:

Snij de korsten van het brood en toast het. Snij elk sneetje in 6 stukjes.

Verdeel elk stuk paté in 8 even grote stukken en verdeel over de stukjes toast.

Schik per persoon een mini schaaltje van elke konfijt en 2 toastjes van elk soort paté op een bordje en geniet van de hapjes.

Nota's:

De porties van de diverse konfijten zijn groter dan de benodigde hoeveelheid. Kleinere hoeveelheden zijn niet altijd eenvoudig te bereiden. Bovendien kan de rest bewaard worden en gebruikt worden als broodbeleg, in combinatie met desserten,...

De afzonderlijke bereidingen nemen niet zo veel tijd in beslag, maar aangezien er voor dit hapje diverse bereidingen nodig zijn, vraagt het alles samen wel wat tijd. De konfijten kunnen echter perfect vooraf gemaakt worden. De toasts maken en beleggen doe je op het moment zelf, maar dat vraagt niet zo veel tijd.

De uienkonfijt bevat 25 kcal per portie van 20 g, de veenbessenkonfijt bevat 20 kcal per 20 g en de konfijt van citrus bevat 26 kcal per 20 g 6 toastjes met paté bevatten 128 kcal. Het bordje op de foto is dus goed voor 199 kcal. Je kan hier verschillende kanten mee uit: je kan de paté serveren als voorgerecht, maar je kan ook 1 konfijt kiezen en presenteren met 3 stukjes paté als hapje, dan kom je op 85 à 90 kcal per persoon.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten