Steak, gebakken patatjes, asperges met kruidensaus en rauwkost

Asperges, steak, gebakken patatjes, kruidensaus en rauwkost

Ingrediënten voor 4 personen:

400 g steak

500 g asperges

150 g rucola

500 g kerstomaatjes

600 g aardappelen

1 el olijfolie

Een bosje peterselie

Een bosje bieslook

200 ml soja room light

100 g geraspte light kaas

40 g Parmezaanse kaas, grof geraspt

Peper uit de molen

Indien gewenst een beetje zout en lookpoeder

Asperges zijn een echte voorjaarsgroente. Vers worden ze geoogst tot 24 juni. Dit is dus het ideale moment om deze steak met gebakken patatjes, asperges met kruidensaus en rauwkost op tafel te toveren.

Bereiding:

Was en schil de aardappelen en de asperges en stoom ze gaar gedurende 20 minuten (asperges bovenaan).

Was en droog de rucola en de tomaatjes en schik ze op de borden.

Rasp de Parmezaanse kaas grof en schik op de rucola.

Was en snipper de bieslook en de peterselie.

Kruid de steak met peper en indien gewenst een beetje zout.

Verwarm de oven voor op 70°C.

Verhit de olijfolie in een pan en bak de steak kort aan beide zijden. Verpak in aluminiumfolie of in een ovenschaal met deksel en laat nog even rusten in de oven.

Doe de sojaroom in een sauspannetje, met de geraspte light kaas en indien gewenst een beetje lookpoeder. Verwarm al roerend tot de kaas gesmolten is. Zet vervolgens het vuur af en voeg de gesnipperde bieslook en peterselie toe.

Doe ondertussen de aardappelen in de pan waarin de steak gebakken werd en bak ze nog even op.

Snij het vlees in plakjes en schik het op de borden, samen met de aardappelen, de asperges en de saus. Smakelijk!

Nota's:

Asperges zijn zeer veelzijdig en combineren met diverse sauzen, vlees- en vissoorten. Bovendien kan je ze volledig gebruiken. Zelfs de schil en de taaie delen zijn niet verloren: kook ze af en gebruik het kookvocht als basis voor een aspergesoep.

Door het ruime gebruik van kaas, in combinatie met vlees, is dit gerecht zeer eiwitrijk. Bijgevolg kan het vlees perfect weggelaten worden en behoud je op die manier een lekker vegetarisch gerecht. Om de calorieën te behouden, kan je eventueel een hardgekookt eitje pletten en over de asperges strooien.

Eet je liever koolhydraatarm? Vervang de aardappelen dan door gebakken champignons. Voeg in dit geval ook wat extra vetstof toe om de champignons te bakken.

Dit gerecht bevat 482 kcal per portie.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten