Ingrediënten voor 4,5l soep of +/- 18 porties:
1 eetlepel olijfolie
Het wit van 2 preien
2 uien
3 teentjes knoflook
1,2 kg aardperen
600g gekuiste schorseneren (uitgelekt gewicht indien uit bokaal, werkelijk gewicht indien diepvries, +/-1kg verse met schil)
1 bosje peterselie
1 eetlepel saliepoeder
3l groentebouillon (vers of 3 blokjes opgelost in 3l water)
100ml halfvolle melk
Bereiding:
Was en kuis de groenten: was de prei en snij grof, schil en was de uien en snij grof, schil en was de knoflook en snij fijn, schil en was de aardperen en snij grof, was de peterselie en hak een deel van de blaadjes fijn ter garnering, hak de rest grof.
Vertrek je van schorseneren uit een bokaal, giet dan het vocht weg en stoom de schorseneren gedurende 5 minuten, of dompel ze kort onder in kokend water. Vertrek je van diepgevroren schorseneren, dan kan je ze diepgevroren toevoegen aan de soep. Eventueel in stukken van +/-5cm snijden indien de diepgevroren stukken langer zijn. Vertrek je van verse schorseneren, draag dan plastic keukenhandschoenen tijdens het schillen, leg de geschilde schorseneren meteen in water en reinig het aanrecht goed zodra je klaar bent. Was de schorseneren en snij ze in stukken van +/-5cm lang.
Verwarm de olijfolie in een soeppan en voeg de knoflook, de prei en de ui toe. Laat 5 minuten stoven en roer regelmatig rond.
Voeg de aardperen de schorseneren en de grof gehakte peterselie toe en laat nog kort mee stoven.
Voeg de groentebouillon toe, breng de soep aan de kook en laat +/- 15 minuten doorkoken.
Mix de soep tot een gladde massa. Voeg de melk en de saliepoeder toe en mix nogmaals.
Verdeel de soep over de borden en versier met de fijn gehakte peterselie. Smakelijk!
Nota’s:
Dit is een heerlijk zachte soep als doordeweeks voorgerecht.
Mag het wat feestelijker zijn? Vervang de melk door light room en dresseer met gebakken en gebroken pancetta of met wat grijze garnaaltjes. Let op! De soep wordt hier nog lekkerder door, maar ze wordt gelijk ook heel wat energierijker!
95kcal per portie.