Smørebrød

smorebrod_foto1
Bordje 1

Ingrediënten per bordje:

Bordje 1: vis:

3 sneetjes roggebrood met lijnzaad

3 mespunten boter/margarine/minarine

Een handje veldsla

50g zure haring

1 koffielepel light dressing, aangemaakt met enkele kappertjes, wat uisnippers en dille

¼ avocado

1 sneetje gerookte zalm (50g)

1 soeplepel courgetteblokjes

1 koffielepel mosterd-mango-dressing

30g roze garnalen

2 schijfjes hard gekookt ei

1 kerstomaatje, 1 takje dille en een schijfje paprika ter versiering

Bordje 2: Vlees en veggie:

3 sneetjes roggebrood met lijnzaad

3 mespunten boter/margarine/minarine

2⁄3 avocado

Enkele schijfjes rode en gele paprika

½ hard gekookt ei

1 koffielepel light dressing, aangemaakt met enkele kappertjes, wat uisnippers en dille

1 kerstomaatje

Enkele blaadjes veldsla

1 schijfje gerookte ham

1 eetlepel waterkers

Bordje 3: fruitdessert:

3 sneetjes roggebrood met lijnzaad

3 mespunten boter/margarine

½ banaan

Enkele chocoladeschilfers

2 eetlepels Skyr of yoghurt

1 eetlepel granaatappelpitjes

Enkele muntblaadjes

½ appel

1 koffieepel amandelpoeder

1 dessertlepel gedroogde rozijnen

Smørebrød is een typisch Deens gerecht, dat letterlijk vertaald ‘brood met boter’ betekent. Origineel was het bedoeld om restjes op te gebruiken, maar er zijn ook heuse feestrecepten en buffetten gebaseerd op dit Deens belegd broodje. In deze voorbeelden werd telkens 1 sneetje per variant belegd, maar deze kleurrijke gerechtjes kunnen volgens mij ook perfect als mini-versie bereid worden op 1/6 van een sneetje om op die manier de basis te vormen voor een hapjesbuffet.

Bereiding per bordje:

Bordje 1: vis:

Besmeer het roggebrood met de vetstof en schik de sneetjes op een bord.

Verdeel de veldsla over 1 en ½ sneetje.

Werk het sneetje dat volledig bedekt is met veldsla af met de zure haring, de aangemaakte light dressing, een partje kerstomaat en een takje dille.

Het sneetje dat half bedekt is met veldsla werk je verder af met de schijfjes hard gekookt ei, de garnalen en de resterende partjes van het kerstomaatje.

Snij de avocado in schijfjes en leg deze op het 3de sneetje. Schik de gerookte zalm over de avocado en werk af met de courgetteblokjes, de mosterd-mango-dressing en een schijfje paprika.

Bordje 2: vlees en veggie:

Besmeer het brood met de vetstof en schik op een bord.

Snij de avocado in schijfjes en schik op een van de sneetjes. Bak de paprikareepjes kort aan in een pan met antiaanbaklaag en schik dwars over de avocadoschijfjes.

Schik de veldsla op het volgende sneetje. Drapeer de gerookte ham er over en versier met enkele schijfjes van het kerstomaatje en de waterkers.

Snij het ei in schijfjes en schik op het derde sneetje. Werk af met de aangemaakte light dressing en de rest van het kerstomaatje in partjes gesneden.

Bordje 3: fruitdessert:

Besmeer 2 van de 3 sneetjes brood met vetstof en schik op een bord.

Snij de banaan in de lengte door en verdeel dan in stukken. Schik de banaan met de vlakke kant op het eerste sneetje brood en werk af met de chocoladeschilfers.

Besmeer het tweede sneetje met de skyr. Verdeel de granaatappelpitjes er over en werk af met de muntblaadjes.

Verwarm de resterende vetstof, schil de appel en snij in partjes en voeg toe aan de vetstof, zodat de appel kan karameliseren. Schik de gekarameliseerde schijfjes op het derde sneetje en werk af met amandelpoeder en rozijntjes.

Nota:

Voorzie voor een lunch 2 à 3 volledige sneetjes per persoon.

Voor een feestelijke gelegenheid kan je wat variatie voorzien. Hou er wel rekening mee dat je heel wat verschillende handelingen moet verrichten en dat het snijden van de groenten en het versieren van de bordjes wel wat tijd vraagt.

Voor een dagelijkse maaltijd zet je een variatie aan ingrediënten en restjes die je in huis hebt op tafel en laat je je tafelgenoten ieder naar wens zijn eigen sneetjes beleggen.

Deze bordjes zijn maar enkele voorbeelden. Je kan echter eindeloos variëren in beleg. Zorg er steeds voor dat je op elk sneetje een variatie hebt in zowel kleur als smaak van de ingrediënten.

Een berekening van de calorische waarde van deze gerechten is, gezien de ruime variatie aan toppings die mogelijk is, weinig zinvol. Calorierijke ingrediënten, zoals avocado en zalm, leveren automatisch een calorierijker broodje op dan een broodje met mager vlees en groenten, maar als je een variatie aan ingrediënten voorziet en je rekent 2 tot 3 sneetjes per persoon, dan heb je een volwaardige en lekkere lunch of feestmaaltijd!

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten