Sambal of salsa?

Ingrediënten:

100 g pepers

20 g zout

4 teentjes knoflook

2 eetlepels olie naar keuze

Sambal of salsa? Smaakmaker of dipsaus? Eén recept, veel mogelijkheden. Het verschil? Dat zit hem in de pittigheid van de pepers…

Bereiding:

Was de pepers. Gebruik je pikante pepers? Draag dan eventueel handschoenen en kom niet met je handen aan je gezicht of andere gevoelige plaatsen.

Verwijder de steeltjes. Maak je salsa, dan kan je ook de zaadjes verwijderen. Voor een hete sambal mag je de zaadjes mee gebruiken.

Pel de knoflook en spoel kort af.

Hak de pepers en de knoflook. Voeg het zout toe en mix heel kort in de blender.

Maak je een salsa die je meteen wil gebruiken? Voeg dan de olie toe, roer om en klaar is Kees!

Maak je sambal, waarvan je slechts met mondjesmaat gebruik maakt en die je dus even wil kunnen bewaren? Kook dan een klein confituurpotje en deksel af. Breng ook het pepermengsel even aan de kook en laat even pruttelen tot het vrijgekomen vocht verdampt is. Vul het potje met het pepermengsel, voeg de olie toe, roer eventuele luchtbelletjes uit de sambal en sluit af met het deksel.

Nota's:

Door fruit of kruiden toe te voegen, kan je extra smaak toevoegen aan je saus. Gember, selder, tomatenpuree, mango,… kunnen je saus verrijken.

De salsa op basis van zoete pepers, is heerlijk op een stukje stokbrood als aperitiefhapje.

Je kan zelf kiezen hoe pittig de pepers zijn die je voor je saus gebruikt en je saus maken op maat van je eigen smaak.

Eén koffielepel van deze saus bevat ruim een halve gram zout. Eet dus niet de hele pot leeg in je ééntje, maar doseer! Gebruik je deze saus als smaakmaker in een ander gerecht, soep of saus, dan hoef je geen extra zout toe te voegen.

Kies je voor pikante pepers? Deze kunnen kortstondig je metabolisme boosten.

Een koffielepel van deze saus levert 7,5 kcal. Overdrijf er echter niet mee omwille van het hoge zoutgehalte. Een stukje stokbrood met 2 koffielepeltjes salsa bevat zo'n 115 kcal.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten