Ingrediënten voor 4 personen:
4 stronkjes witlof
80g veldsla
1 dikke of 2 gewone verse rode bieten
200g spruitjes
4 wortels
¼ knolselder
Het wit van 2 preien
250g gerookte zalm
600g aardappelen
400g pastinaak
1 dessertlepel olijfolie
4 dessertlepels koolzaadolie
2 dessertlepels graantjesmosterd
2 dessertlepels vloeibare honing
1 sjalotje
Een scheutje halfvolle melk
Peper en zout naar smaak
Bereiding:
Was en schil de rode biet, de knolselder, de wortels, de pastinaak, de aardappelen en de spruitjes.
Breng water aan de kook (voor de aardappelen en de pastinaak).
Doe de olijfolie in een pan en zet op een warm vuur. Halveerde spruitjes en bak ze kort aan in de olijfolie. Laat ze nadien afkoelen.
Snij de aardappelen en de pastinaak grof en kook ze gaar in het kokend water.
Haal de 6 buitenste blaadjes van elk witlofstronkje, spoel ze en leg op de borden. Verwijder de bittere kern van het witlof en snij de rest fijn.
Rasp de rode biet en de wortelen. Vul de witlofblaadjes hiermee op.
Verwijder de wortels van de veldsla, was en droog de veldsla en schik deze op de rest van het bord.
Snij de preiwitten in ringen en was ze.
Rasp de knolselder.
Verdeel de spruitjes, het fijn gesneden witlof, de preiringen en de knolselder over de borden. Verdeel eveneens de gerookte zalm over de borden.
Schil het sjalotje, was het en snij fijn.
Doe de mosterd, de honing en de koolzaadolie in een kommetje. Voeg 8 dessertlepels water toe en meng door elkaar. Voeg de fijngesneden sjalot toe en meng nogmaals.
Giet de aardappelen en pastinaken af, duw ze fijn met een stamper. Voeg een scheutje melk toe en kruid naar wens met peper en zout. Roer rond tot een smeuïge puree.
Serveer de koude schotel, maar hou de aardappelen en de dressing apart. Smakelijk!
Nota’s:
Heerlijk als hoofdschotel, maar ook lekker als lunch. Neem je de lunch mee naar je werk? Vervang de puree dan door gekookte en afgekoelde aardappelen of eet er 2 sneetjes brood bij. Neem ook steeds de dressing apart mee en voeg deze pas toe vlak voor de maaltijd.
Maak je wel eens vaker een salade? Of zie je op tegen het kuisen van de groenten? Je kan steeds een grotere portie groenten wassen en fijn snijden en ze gedurende enkele dagen bewaren in de koelkast, zo hoef je ze voor de maaltijd alleen op je bord te schikken. Daarnaast kan je vele groenten ook voorgesneden aankopen in de winkel. Op die manier bespaar je nog meer tijd.
Hou je niet van gerookte zalm? Deze salade is ook lekker met andere vissoorten, met wat ham of met een eitje, wat blokjes kaas of wat linzen!
Ter afwisseling kunnen ook wat schijfjes appel of peer toegevoegd worden.
544kcal per portie met puree of 375kcal per portie als lunch, zonder puree, maar met 2 sneden volkorenbrood, dun besmeerd met light margarine.