Ingrediënten voor 4 personen:
Voor de salade:
1 krop sla
12 asperges
Het wit van 2 preien
1 bussel radijsjes
300 g erwtjes
12 eetlepels quinoa
250 ml groentebouillon
4 dikke wortels
4 eetlepels rozijntjes
Een klein glas appelsap
4 eieren
200 g gerookte paling
2 eetlepels olijfolie
Voor de dressing:
4 eetlepels yoghurt
2 eetlepels mayonaise
2 eetlepels balsamico azijn
1 eetlepel honing
1 eetlepel mosterd
Bereiding:
Breng water aan de kook (voeg eventueel een scheutje azijn toe) voor de eieren en voeg zodra het water kookt de eieren toe. Laat 10 minuten koken tot de eieren hard gekookt zijn en laat de eieren vervolgens afkoelen.
Doe ondertussen de rozijntjes met het appelsap in een pannetje en zet even op het vuur. Zet het vuur af zodra het appelsap kookt en laat de rozijnen wellen.
Verwarm 1 eetlepel olie in een kookpot, voeg de quinoa toe en laat even bakken, tot de quinoa een nootachtige geur krijgt. Voeg dan de bouillon toe en laat op een klein vuur pruttelen tot het vocht opgenomen is en de gewenste structuur bereikt is. (Indien hiervoor meer vocht nodig is, voeg dan nog wat water toe.) Voeg, zodra de gewenste structuur bereikt is, de rozijnen en de rest van het appelsap toe, meng dooreen en laat afkoelen.
Indien je verse erwtjes gebruikt: peul en was de erwtjes tot je 300 g erwtjes hebt.
Breng de erwtjes aan de kook in een bodempje water tot ze gaar zijn. Giet af en laat afkoelen.
Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.
Was en schil de asperges en verwijder de harde uiteinden. Leg ze op de bakplaat en besprenkel ze met een lepel olijfolie. Rol even rond om de olijfolie te verdelen en zet gedurende 15 minuten in de oven, om ze vervolgens te laten afkoelen.
Was en kuis alle andere groenten:
o Droog de sla en verdeel over de borden.
o Verwijder het loof van de radijsjes en snij ze in 4.
o Snij de prei in ringen.
o Schil de wortels en rasp ze.
Verwijder de schaal van de eieren en halveer ze.
Hou de asperges apart en verdeel de andere groenten over de borden met sla.
Werk af met de asperges, de paling, het quinoa-rozijnenmengsel en de eieren.
Meng alle ingrediënten voor de dressing onder elkaar en breng wat dressing aan op de paling. Eet smakelijk!
Nota's:
Deze heerlijke salade bevat een mengeling van verschillende smaken: van het gerookte van de paling over het pikante van de preiringen, tot het zoete van het quinoa-rozijnenmengsel.
Deze salade is lekker als lunch of als avondmaaltijd. Alle maaltijdcomponenten zijn aanwezig: eiwitten in de eieren en de paling, koolhydraten in de quinoa en vetten in de vis en de dressing. De verschillende kleuren groenten zorgen bovendien voor de aanbreng van diverse vitaminen, mineralen en antioxidanten.
Dit gerecht bevat 650 kcal per portie en meer dan 15 g vezels per bord. Na het verorberen van deze salade zal je dus niet meteen terug honger krijgen!