Ingrediënten voor 4 personen:
240 g risottorijst
750 g groentebouillon
1 rood sjalotje
2 eetlepels olijfolie + 1 eetlepel bakboter
1 glas witte wijn
400 g pompoenblokjes
400 g gemengde bospaddenstoelen
400 g rode poon
Peper en zout indien behoefte
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
Bereiding:
Verwarm de groentebouillon
Was en schil het sjalotje en snij fijn.
Verwarm een eetlepel olijfolie in een pan of pot en voeg de gesnipperde sjalot en de rijst toe. Laat even bakken onder voortdurend roeren.
Blus met het glas wijn. Voeg, zodra de alcohol verdampt en het vocht opgenomen is, pollepel per pollepel de groentebouillon toe. Roer de risotto regelmatig om en voeg de volgende pollepel pas toe als het eerder toegevoegde vocht volledig opgenomen is door de rijstkorrels.
Was en ontpit de pompoen en snij in kleine blokjes.
Borstel de bospaddenstoelen proper en scheur of snij ze als ze te groot zijn.
Verhit een lepel olie in de pan en bak de pompoenblokjes en de bospaddenstoelen. Kruid indien gewenst met peper en een beetje zout. Roer voorzichtig rond. Als de pompoenblokjes niet te groot gesneden zijn, dan hebben de groenten maar een paar minuutjes in de pan nodig.
Verhit de boter in de pan en kruid eventueel met peper en een beetje zout. Bak de rode poon aan beide zijden tot hij gaar is.
Meng de groenten onder de risotto en dresseer de borden. Zet de Parmezaanse kaas apart op tafel. Diegenen die wensen kunnen zelf kaas toevoegen volgens behoefte.
Nota's:
Dit gerecht is zowel als hoofdgerecht als als voorgerecht heel lekker. Bij de ingrediënten staan de hoeveelheden vermeld die je gebruikt voor een hoofdgerecht. Maak je deze risotto als voorgerecht, gebruik dan 1/3 van de opgegeven hoeveelheden.
Dit gerecht dresseert heel mooi in een uitgeholde pompoen. Laat in dat geval ieder zelf zijn vis en zijn portie risotto op het bord scheppen, en gebruik de pompoen als schaal. Gebruik je hiervoor een pompoen met een eetbare schil? Dan snij je na de maaltijd je schaal aan flarden en maak je er een heerlijke pompoensoep van!
Deze risotto bevat als hoofdgerecht 512 kcal zonder kaas, of 553 kcal met de Parmezaanse kaas. Maak je deze risotto als voorgerecht, dan gebruik je 1/3 van de ingrediënten, dus levert dit ook 1/3 van de calorieën op: 171 kcal zonder kaas of 184 kcal met kaas.