Ingrediënten voor 6 personen:
Voor het deeg:
250 g vloeiende bloem
2 g zout
125 g koude boter
1 ei
30 ml koud water
Wat boter en bloem om de vorm in te vetten
Voor de vulling:
Een stevige rode biet, inclusief het bietenblad: 500 g biet en 300 g blad
1 ui
2 teentjes look
1 eetlepel olijfolie
3 eieren
125 ml room
200 g feta
1 eetlepel graantjesmosterd
Een dessertlepel tijm
Een dessertlepel bonenkruid
Wat peper uit de molen
Indien gewenst een snuifje zout
Een plant gebruiken van wortel tot blad? Deze vegetarische quiche met rode biet is ecologisch verantwoord, verrassend en uiterst lekker!
Bereiding:
Het deeg:
Meng de bloem met het zout.
Snij met 2 messen de boter onder de bloem, of snij de boter in blokjes en meng in de keukenrobot.
Voeg het ei en het water toe en kneed kort verder tot een soepel deeg.
Rol een bol van het deeg, verpak in plastic folie en laat minstens een half uur rusten in de koelkast.
De quiche:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Beboter de taartvorm en bedek met wat bloem.
Rol het deeg uit. Bekleed de taartvorm met het deeg. Prik met een vork wat gaatjes in de taartbodem en bak het deeg voor gedurende +/- 15 minuten.
Was en schil de rode biet, snij in dunne plakken en stoom gaar gedurende ongeveer 20 minuten.
Snij de bladeren van de rode biet van de stelen, was en droog ze. Hou enkele jonge blaadjes apart.
Was, schil en snipper de ui en de look.
Verhit een eetlepel olie en een pot of pan. Voeg de ui en de look toe en laat kort bakken. Voeg vervolgens de bietenbladeren, de mosterd en de helft van de kruiden toe en roerbak ze.
Doe de eieren, de room en de rest van de kruiden in een kom en klop los.
Hou enkele schijfjes rode biet apart en schik ze op de borden samen met de niet gebakken bladeren.
Schik de schijfjes rode biet en de geroerbakte bietenbladeren op de taartbodem.
Snij de feta in blokjes en schik over de taart. Verkruimel de rest van de feta over de borden.
Giet het eimengsel over de taart en bak gedurende +/- 30 minuten.
Verdeel de quiche in taartpunten, leg ze op de borden en eet smakelijk!
Nota's:
Geen verse rode biet? Je kan ook voorgekookte rode biet gebruiken, in combinatie met spinazie.
Niet veel tijd om te kokerellen? In plaats van het deeg vers te bereiden, kan je eventueel ook een bereide kruimeldeeg kopen in de winkel.
Donderdag veggiedag? Dan is dit een ideaal receptje dat, gezien de bewaarmogelijkheden van rode bieten en het lange seizoen voor verse spinazie, gedurende een lange periode van het jaar op het menu kan verschijnen!
Deze quiche is zeer verrassend: Het zoete van de rode biet en het hartige van de feta, in combinatie met de mosterd en de kruiden onder het bietenblad, zorgen voor een uitgebalanceerd smakenpallet. Mijn moeder, die geen fan is van rode biet omwille van de ‘grondsmaak’, heeft nadat ze een stukje quiche geproefd had, gelijk een rode biet uit de tuin gehaald en het gerecht op haar menu gezet!
Gebruik je verse rode bieten? In dit gerecht gebruik je uitsluitend de knol en het blad van de groente, maar ook de stelen van de bieten zijn perfect eetbaar. Hou ze opzij en zet ze 1 of 2 dagen later op het menu, bv. met een bechamelsaus, aardappeltjes en een stukje varkensvlees, kip of quornfilet.
Het deeg bevat 311 kcal per persoon de vulling 244 kcal per persoon, tezamen 554 kcal per persoon.