Ingrediënten voor 4 personen:
250g light room
250g ricotta of 250g magere yoghurt
2 eetlepels + 2 koffielepels kristalsuiker of een hoeveelheid zoetstof geschikt voor warme bereidingen met dezelfde zoetkracht
1 vanillestokje
2 gelatineblaadjes
4 eetlepels citroensap
125g verse of diepgevroren bosbessen
Bereiding:
Week de gelatineblaadjes in koud water
Schraap de zaadjes uit het vanillestokje en doe deze samen met de light room in een pannetje. Verwarm de light room samen met de 2 eetlepels suiker of zoetstof tot de suiker opgelost is.
Verwarm in een ander pannetje het citroensap. Knijp de gelatineblaadjes uit en voeg deze toe aan het citroensap. Voeg het citroensap met de gelatine toe aan het roommengsel en roer rond. Voeg ook de ricotta of de magere yoghurt toe en roer tot je een glad mengsel bekomt.
Verdeel het mengsel over de glaasjes en zet minstens 3 tot 4 uur (maar liever nog een ganse nacht) weg in de koelkast om op te stijven.
Verwarm de bosbessen met de 2 koffielepels suiker of zoetstof. Voeg eventueel 2 eetlepels water toe. Haal de bessen van het vuur zodra de suiker opgelost en de bessen zacht zijn. Laat afkoelen.
Voeg net voor het opdienen de saus toe aan de panna cotta.
Nota:
Door de gelatine heb je veel mogelijkheden naar presentatie toe. Je kan de panna cotta in diverse vormen gieten en nadien uitstorten op een bord of je kan werken met schuine vormen in een glas,…
Vertrekkende van bovenstaande ingrediënten met gewone suiker en ricotta, bevat 1 portie van dit dessert +/- 200 kcal per persoon. Wil je dit gerecht energie-armer maken, dan kan je de suiker vervangen door een energiearme zoetstof die geschikt is voor warme bereidingen en de ricotta vervangen door magere yoghurt. Het dessert bevat dan ongeveer 120 kcal per portie.