Ingrediënten voor 20 hapjes:
50 g zachte geitenkaas type Chavroux
100 ml sojaroom light
2 gelatineblaadjes
Peper en zout
Een gemiddelde aardappel
1 eetlepel olijfolie
2 sneetjes Parma ham
Kruiden naar wens, bv. kippenkruiden en chilipoeder
Bereiding:
Vooraf:
Laat de gelatineblaadjes weken in koud water.
Verwarm de room en de geitenkaas tot een gladde massa, kruid naar wens met peper en eventueel een beetje zout en los de gelatineblaadjes op in het geheel. Giet in de gewenste vormpjes en laat afkoelen en opstijven. (kleine ijsblokjesvormpjes zijn ideaal om de pana cotta in 20 porties te verdelen.
Op het moment zelf:
Verwarm de oven voor op 180°C.
Was en schil de aardappel en snij in 20 dunne plakken.
Bekleed een ovenschotel met bakpapier. Bestrijk met een beetje van de olie en kruid naar wens. Leg daarop de aardappelschijfjes. Besprenkel ze met de rest van de olie en kruid opnieuw. Laat de aardappelschijfjes bakken tot chips-structuur (controleer zelf de tijd: dit varieert in functie van de dikte van de schijfjes.)
Leg naast de aardappelschijfjes ook de plakken Parmaham op de ovenschotel en laat ze mee bakken tot ze krokant zijn.
Verkruimel de Parmaham. Leg wat pana cotta van geitenkaas op elk aardappelschijfje en bestrooi met de verkruimelde Parmaham.
Nota's:
De inspiratie voor dit hapje is te vinden bij de ‘Buggles met geitenkaas’ die op menig feestje op tafel komen. Het is gemakkelijk en velen vinden het lekker, maar zeker met kinderen in het gezelschap is een zakje buggles en een potje geitenkaas zo verdwenen. Resultaat: iedereen heeft al veel calorieën binnen voor de start van de eigenlijke maaltijd.
Deze variant is veel verfijnder, vraagt wat meer werk, maar de bereiding is niet moeilijk, en valt minstens even goed in de smaak als de gemakkelijke variant. Doordat deze pana cotta niet permanent op tafel staat, maar opgediend wordt als hapje, wordt er minder van gegeten en is er nog ruimte over om te genieten van het daaropvolgende feestmenu.
Dit hapje bevat 20 kcal per portie