Licht pikante soep van kerstomaatjes met balletjes

Ingrediënten:

Voor de balletjes (+/- 30 porties):

800 g kippengehakt

150 g paneermeel

1 ei

2 l (koud) water

Een snuifje peper en nootmuskaat naar wens

2 takjes rozemarijn, 3 takjes tijm, 2 laurierblaadjes en 3 takjes (of 6 steeltjes van) peterselie

Voor de soep:

Het vocht waarin de balletjes gekookt hebben

500 g rode kerstomaatjes

1 prei

2 uien

1 takje selder

1 grote aardappel

1 rood pepertje

2 teentjes knoflook

1 eetlepel olijfolie

1 blikje (70 g) dubbel geconcentreerde tomatenpuree

1 eetlepel gedroogde tijm

1 eetlepel gedroogde basilicum

1 eetlepel gedroogde oregano

1 koffielepel gedroogde rozemarijn

Enkele blaadjes verse basilicum

Een beetje peper en zout indien behoefte

Bereiding:

De balletjes:

Doe het water in een pot met een brede bodem. Bind de rozemarijn, de tijm, de peterselie en de laurierblaadjes samen met keukengaren en voeg toe aan het water. Breng het water aan de kook.

Doe het paneermeel in een ruime kom, kruid met peper en nootmuskaat en vermeng de kruiden onder het paneermeel.

Voeg het ei en vervolgens het kippengehakt toe. Meng de ingrediënten door elkaar en kneed goed. Wanneer je het geheel tot een bal kan rollen die niet meer aan de kom blijft plakken, dan heb je de gewenste consistentie bereikt. (Indien nog te vochtig, dan eventueel wat extra paneermeel toevoegen.)

Neem telkens een beetje van het mengsel en rol er balletjes van.

Wanneer het water kookt, zet het vuur dan kleiner en hou het water tegen het kookpunt aan.

Als alle balletjes gerold zijn, breng het water dan terug aan de kook en voeg de balletjes toe. Mogelijk moet je de balletjes in meerdere porties verdelen: doe niet meer balletjes in het water dan er naast elkaar op de bodem van de pot passen.

Als de balletjes op het water komen drijven, dan zijn ze gaar. Vis ze uit het water met een schuimspaan en hou ze apart.

Heb je de balletjes in meerdere porties verdeeld? Voeg dan de volgende portie balletjes toe aan het water, zodra de vorige portie eruit verwijderd is, tot alle balletjes gaar zijn.

Zijn alle balletjes gekookt? Haal dan de kruiden uit het water, maar hou het kookvocht bij. Je gebruikt het kookvocht in de plaats van bouillon, als basis voor de soep.

De soep (+/- 13 porties):

Was en kuis de groenten en de verse kruiden.

Snij de ui grof. Snij de look fijn. Snij het wit en het licht groen van de prei in schijfjes. Snij het selderblad grof. Verwijder de draden van de stengel van de selder en snij in blokjes. Schil de aardappel en snij in blokjes. Halveer het rood pepertje, verwijder de zaadlijsten en snij fijn.

Verwarm 1 eetlepel olijfolie in de soeppan. Voeg bovenstaande groenten en verse kruiden toe, net als de gedroogde tijm, basilicum, oregano en rozemarijn. Laat het geheel even stoven.

Halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe. Laat even mee stoven.

Voeg het kookvocht van de balletjes en de dubbel geconcentreerde tomatenpuree toe en laat de soep 15 tot 20 minuten koken tot ze gaar is.

Mix te soep.

Hou het deel van de soep waarvan je meteen wil eten apart, voeg daaraan de gewenste hoeveelheid balletjes toe en laat nog even verwarmen, zodat zowel de soep als de balletjes op eettemperatuur zijn. Versnipper ondertussen de verse basilicum.

Verdeel de soep over de borden, voeg wat versnipperde basilicum toe en eet smakelijk!

Nota's:

Tomaten en verse kruiden kunnen momenteel volop geoogst worden in de tuin. Een lekkere tomatensoep is ideaal om deze oogst te verwerken.
Te veel tomaten? Wassen, in stukjes snijden en in diepvriesdozen invriezen geven je de mogelijkheid om ook later op het jaar nog een heerlijke tomatensoep te bereiden.
De kruidenoogst kan je perfect drogen: kruiden ontdoen van de steeltjes en de blaadjes drogen in een oven van 50°C die op een klein spleetje open staat. Nadien eventueel verkruimelen. De gedroogde kruiden voor de soep zijn dan ook van een eerdere oogst…

Wanneer tomatensoep gemaakt wordt zonder tomatenpuree, dan zal deze slechts licht rood van kleur zijn. Door de tomatenpuree toe te voegen, krijgt de soep een vollere rode kleur. Stoort het niet dat de soep wat lichter van kleur is, dan kan je ze net zo goed zonder de tomatenpuree bereiden.

De hoeveelheid balletjes is groter dan de hoeveelheid soep die bereid werd. De rest van de balletjes kan je in porties invriezen: neem een plastiek zakje en doe een gewenste portie in een hoekje. Bind dicht en vul een ander hoekje. Doe zo voort tot het zakje vol is. Vries in.

Ook de rest van de soep kan je in porties in diepvriesdoosjes scheppen en invriezen. Om de structuur van de balletjes optimaal te bewaren kan je best de balletjes en de soep afzonderlijk invriezen en pas terug samenvoegen bij het opnieuw verwarmen van de soep.

Deze soep is ideaal als voorgerecht voor de warme maaltijd, maar met enkele sneetjes brood bij ook ideaal als lunch!

De balletjes bevatten 60 kcal per portie. De soep zonder balletjes bevat 69 kcal per portie. De soep met balletjes bevat 129 kcal per portie.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be