Lactosevrij dessertenpallet: koekjes, chocomousse, aardbei en ananas

Lactosevrij dessertenpallet: koekjes, chocomousse, aardbei en ananas

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor de koekjes (kletskopjes):

25 g lactosevrije margarine voor bakken en braden

25 g vloeiende bloem

25 g bruine suiker

1 eetlepel amandelschilfers

Voor de chocomousse:

2 eiwitten

40 g kristalsuiker

40 g lactosevrije pure chocolade

Voor het fruit:

4 schijven ananas

4 verse aardbeien

400 g diepgevroren (of verse) aardbeien

Enkele takjes citroenmelisse

Bereiding:

De chocomousse:

Splits de eieren en gebruik alleen het eiwit om de chocomousse minder zwaar te maken.

Voeg de suiker bij de eiwitten en klop tot een luchtig schuim dat stevig is van structuur.

Smelt ondertussen de chocolade au bain marie.

Spatel de chocolade voorzichtig onder het eiwitschuim en zet koel weg.

De koekjes:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Meng de margarine, de bloem en de suiker tot een deeg.

Bekleed de bakplaat met een bakpapier.

Maak 8 bolletjes van het deeg die je plat drukt op het bakpapier. Hou voldoende afstand tussen de bolletjes, want het deeg vloeit nog.

Strooi de amandelschilfers uit over de platgedrukte bolletjes en bak de koekjes gedurende ongeveer 7 minuten in de voorverwarmde oven.

Leg keukenpapier op een rooster. Haal de koekjes, zodra ze gebakken zijn, voorzichtig uit de oven en laat ze afkoelen op het keukenpapier.

Het fruit:

Doe de diepgevroren aardbeien in een pannetje en verwarm ze tot ze ontdooid zijn. Laat afkoelen en verdeel over de glaasjes.

Snij de ananas in schijven en de schijven in kwartjes. Hou 2 kwartjes per bord apart. Schil de resterende kwartjes en snij ze in blokjes. Verdeel de blokjes ananas over de glaasjes.

Was en halveer de verse aardbeien en was de takjes citroenmelisse.

Schik alles op de borden volgens het voorbeeld op de foto.

Nota's:

Hier hebben we ervoor gekozen om een deel van de chocomousse tussen 2 koekjes te presenteren en een deel apart te geven. Hou je de smaken liever apart, dan kan je de koekjes ook zonder chocomousse presenteren.

Als je de koekjes uit de oven haalt, laat ze dan afkoelen op keukenpapier op een rooster. Het keukenpapier slorpt het overtollige vet op, maar is ook ademend en zorgt er samen met het rooster voor dat de koekjes na afkoelen krokant en niet slap zijn.

Heb je aardbeien in de tuin? Dan kan je in dit dessert de eerste aardbeien van de nieuwe oogst combineren met de laatste aardbeien van de oogst van vorig seizoen die nog in de diepvries zitten. Maar je kan ook van allemaal verse aardbeien vertrekken. In dat geval kan je kiezen om verse aardbeiblokjes te combineren met verse ananasblokjes, of de verse aardbeiblokjes tot moes te koken zoals je zou doen met diepgevroren aardbeien. Persoonlijk hou ik van de combinatie van de zachte moes met het krokante van de ananas.

Dit dessert is helemaal voorjaar: verse eitjes van de kippen met de restant van chocolade paaseieren voor de chocomousse, citroenmelisse die al weelderig groeit, de eerste aardbeitjes en ananas die nog even teruggrijpt naar de voorbije winter, maar zo goed combineert met aardbei.

Als pallet is dit dessert een heus caloriebommetje, maar je kan het fruit of de chocomousse apart als dessert geven, of een koekje presenteren bij de koffie/thee.

Dit dessert bevat als pallet 285 kcal per portie. Geef dit dessert dus beter niet na een zware maaltijd, maar eerder na een salade of een gestoomd visje.
Geef je de onderdelen van het dessert apart? Het fruit bevat 75 kcal per portie, de chocomousse 100 kcal per portie en de koekjes 110 kcal per portie, ofwel 55 kcal per koekje.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten