Ingrediënten voor 4 personen:
400 g lamsfilet
2 sneden oude kaas, oud Brugge
1 kg aardappelen
1 kg wortelen
2 eetlepels olijfolie
Gemberpoeder
Lookpoeder
Enkele takjes verse rozemarijn
Eventueel wat zout
Bereiding:
Leg houtskool op de BBQ en steek hem aan. Heb je een gesloten BBQ met thermometer, verwarm dan tot een temperatuur van minstens 150°C.
Was en schil de aardappelen en snij in blokjes van ongeveer 1 cm. Stoom of kook ze kort, tot ze nog net niet gaar zijn.
Was en schil de wortelen en snij ze in staafjes met de mandoline.
Doe de wortels in een ovenschotel met deksel. Voeg 1 eetlepel olie toe en kruid met wat gemberpoeder. Meng goed en zet opzij.
Kruid de lamsfilet indien gewenst met peper en een beetje zout. Maak schuine insnijdingen in het vlees tot op 2/3 van de dikte. Verwijder de korst van de kaas en verdeel in evenveel delen als er inkepingen zijn in het vlees. Vul elke inkeping met een stukje kaas.
Doe de aardappelblokjes in een ovenschotel met deksel. Kruid met lookpoeder en voeg 1 eetlepel olie toe. Meng goed. Leg het vlees op de aardappelen, voeg de takjes rozemarijn toe en zet samen met de wortelen meteen op de BBQ.
Roer de wortelen af en toe om.
De temperatuur van de BBQ is niet zo goed regelbaar als deze van een vuur of een oven. De gaartijd is dus ook minder voorspelbaar. Enkele minuutjes zijn mogelijk al voldoende. Volg op en verdeel over de borden zodra alles gaar is.
Nota's:
Het is niet gebruikelijk om rauw vlees op aardappelen te leggen om te garen. Je kan dit niet met alle vleessoorten doen om kruisbesmetting te vermijden en het is belangrijk dat zowel het vlees als de aardappelen voldoende gaar zijn bij het opdienen. Het is ook belangrijk dat het vlees pas aan de aardappelen toegevoegd wordt meteen voor het verwarmen.
Geen zin in warme groenten bij deze hoge temperaturen? Je kan de wortelen perfect rauw eten of vervangen door een bordje rauwkost!
BBQ gepland en het weer valt tegen? Geen probleem: dit gerecht kan ook perfect in de oven bereid worden.
Bevat 495 kcal per portie