Ingrediënten:
Voor de bouillon:
1 grote soepkip
3 uien
Het groen van 2 preien
3 dikke wortelen
1 rijpe tomaat
2 stengels groene selder of een koffielepel gedroogde lavas
Enkele takjes tijm, rozemarijn, peterselie en enkele laurierblaadjes
5-10 peperbolletjes
3 kruidnagels
3 teentjes look
4l koud water
Extra kruiden kunnen naar wens toegevoegd worden: bonenkruid, curryplant, salie,…
Voor het Oosters tintje: 1 stengel vers of 2 koffielepels gedroogd citroengras
Zout volgens behoefte
Voor soep voor 4 personen:
1l verse kippenbouillon
½ rode en ½ gele paprika
1 rood pepertje
125g champignons
2 wortelen
125g sojascheuten
1 theelepel groene currypasta
Indien gewenst 100ml kokosroom
Bereiding:
De bouillon:
Was en kuis de groenten, snij 1 ui in de helft en hou deze helft opzij, snij de rest van de groenten grof en doe in een soeppan.
Spoel de soepkip en verwijder eventuele resterende pluimen en doe bij de groenten in de soeppan.
Prik de kruidnagels in de halve ui en doe samen met de andere kruiden en specerijen in de soeppan.
Voeg het water toe en zet op het vuur (zonder deksel). Hou de temperatuur van de bouillon in het oog: verwarm tot ongeveer 90°C en tracht deze temperatuur te behouden. Als de bouillon kookt, dan wordt hij troebel.
Schep het schuim van de bouillon.
Laat de bouillon trekken aan deze temperatuur gedurende minstens 3 uren.
Neem een andere grote soeppan en een fijnmazige zeef (of een zeef bekleed met een schone vaatdoek) en giet de bouillon door de zeef, zodat je de kip en de groenten scheidt van de bouillon.
De soep:
Was en / of kuis de groenten. Snij de paprika en de wortelen in fijne reepjes van +/-4cm lang en snij de champignons in dunne schijfjes. Zet ze apart tot de kippenbouillon klaar is.
Ontdoe het rood pepertje van de zaadjes en snij zeer fijn.
Laat de kip, eens ze uit de soep is even afkoelen, verwijder het vel en haal het vlees van de botten. Scheur het vlees in stukjes van +/- 4cm lang.
Neem 1l van de kippenbouillon, roer de groene curry erdoor tot hij volledig opgelost is. Voeg de groenten, de kip en de gewenste hoeveelheid rode peper (volgens smaak) toe en breng terug tot tegen het kookpunt gedurende 2 à 3 minuten. De bedoeling is dat de groente warm zijn, maar knapperig blijven.
Verdeel over de borden en serveer.
ndien gewenst kan kokosroom toegevoegd worden.
Nota's:
De groenten die je uit de bouillon gezeefd hebt kan je opnieuw in koud water op het vuur zetten. Zodra het water aan de kook is, mix je de groenten en heb je een mooie portie groentesoep. Deze soep kan je gedurende enkele dagen koel bewaren of in porties invriezen.
De resterende bouillon kan heet in gesteriliseerde confituurbokaaltjes gebracht worden en koel bewaard worden gedurende 2-3 weken, of ingevroren worden in porties. Een deel kan je eventueel invriezen in zakjes die bedoeld zijn om ijsblokjes te maken. Zo heb je steeds kleine en gemakkelijk te doseren porties bouillon bij de hand.
Je kan de resterende bouillon gebruiken als basis voor vidé, soepen en sauzen.
De voorziene porties zijn ruime porties, die naast vocht ook zo’n 120g groenten per persoon aanbrengen. Deze portie is geschikt voor dagelijks gebruik, wanneer er uitsluitend soep en een hoofdgerecht gegeten wordt. Wanneer deze soep deel uitmaakt van een uitgebreider menu, dan kunnen de porties eventueel gehalveerd worden.
Soep is ook ideaal als lunch, samen met wat brood, ter vervanging van charcuterie.
Deze soep levert, zonder de kokosroom, 53 kcal per portie en met de kokosroom 78 kcal per portie.
Kokosroom past qua smaak perfect bij deze soep en kan zorgen voor een extra feestelijk tintje. Kokosroom levert echter ook veel verzadigde vetten. Het grootste deel van het verschil in calorieën wordt hier ook aangeleverd door de verzadigde vetten.
Heb jij, of een van de personen voor wie je kookt, een verhoogd risico op hart en vaatziekten, serveer de soep dan zonder de room, of serveer de room apart voor de liefhebbers, of kies voor een light variant van de kokosroom.