Kartoffelsuppe

Ingrediënten voor 10 l soep (voorgerecht) of 6 l maaltijdsoep:

1 kg rundschenkel

2,5 kg aardappelen

1 kg ajuin

200 g selder

250 g champignons

500 g wortels

Een bosje peterselie

6 teentjes look

2 kruidentuiltjes: enkele takjes rozemarijn, tijm, laurierblad

Gemalen kruiden naar wens: peper, zout, foelie (of kruidnoot), korianderzaad,...

1 eetlepel olijfolie

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C.

Leg de rundschenkel in een ovenschotel en kruid aan beide zijden met peper en een beetje zout en besprenkel met olijfolie. Zet de schotel in de oven en bak gedurende ongeveer 20 minuten.

Hou enkele uien, 2 wortels en de champignons apart. Was, kuis en schil de rest van de groenten en snij ze grof. Doe de groenten in een soeppan en voeg water toe tot ze net onder staan.

Was en kuis de verse kruiden en voeg de helft van alle kruiden toe aan de soeppan.

Kuis en was de resterende uien, schil, kuis en was de wortels en kuis de champignons. Snij de uien in 8, laat de wortels heel en snij de champignons in 4.

Doe ongeveer 4 liter koud water in een andere soeppan. Voeg het vlees en de groenten toe en de rest van de kruiden. Breng het geheel aan de kook en laat een tijdje sudderen.

Haal het kruidentuiltje uit de pan met de aardappelen en mix de soep.

Haal het kruidentuiltje uit de pan met het vlees.

Haal de wortelen uit de pot en snij ze in schijfjes. Voeg toe aan de pan met de aardappelsoep.

Haal het vlees uit de pot. Verwijder botten en vet en snij het vlees in stukjes. Voeg toe aan de aardappelsoep.

Vis ook de ui en de champignons uit de pot en voeg ze toe aan de aardappelsoep.

Maak nu je keuze: wil je graag een stevige maaltijdsoep, dan hoef je weinig of geen vleesbouillon uit de andere pot toe de voegen aan de aardappelsoep. Kies je eerder voor deze soep als voorgerecht, dan mag ze wat vloeibaarder zijn en kan je het grootste deel van de vleesbouillon toevoegen aan de aardappelsoep.

Nota's:

Maak en keer selder als groente en gebruik de toppen van de takjes, of de kleine takjes om in de soep te doen.

Kies je voor de maaltijdsoep? Dan heb je vleesbouillon over. Bewaar deze in doosjes van diverse formaten of in ijsblokjesvormen in je diepvries. Deze bouillon komt later nog goed van pas als basis voor een andere soep of saus.

Wanneer je een gewone groentesoep eet als lunch, voeg je best een sneetje brood met kaas toe om wat extra calorieën en eiwitten toe te voegen aan de maaltijd. Dit is een maaltijdsoep, met vlees en extra koolhydraten onder de vorm van aardappelen, dus deze soep kan je eten zonder extra’s.

Als voorgerecht bevat deze soep 122 kcal per portie van 300 ml (met de extra bouillon). Als maaltijdsoep bevat deze soep 336 kcal per portie van 500 ml (zonder extra bouillon). Toch wat extra energie nodig en wil je helemaal in de sfeer van de wintersportvakantie blijven? Voeg aan de maaltijdsoep dan een sneetje volkorenbrood met geraspte kaas toe, gegrild in de oven. De soep met toast en kaas komt op 524 kcal per portie. Heb je last van hart- en vaatziekten? Dan is deze laatste optie wellicht niet zo’n goed idee. Het gerecht verandert op die manier immers van een vetarm gerecht naar een gerecht rijk aan verzadigde vetten…

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten