Kalkoengebraad met ovenkroketjes, gebakken champignons, gegrilde prei en gegratineerde worteltjes

Ingrediënten voor 4 personen

500 g kalkoengebraad

600 g ovenkroketjes (diepvries)

250 g champignons

2 à 3 preiwitten

4 stevige wortels

3 el vloeibare margarine

Kruiden naar wens (peper, zout, lookpoeder)

200 ml soja room light

1 el graantjesmosterd

100 g geraspte kaas

25 g paneermeel

Kalkoen voor Kerst, of gewoon op zoek naar een hoofdschotel op een doordeweekse dag? Dit kalkoengebraad met kroketjes uit de oven en veel groenten smaakt altijd!

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 200°C.

Verhit 1 el margarine in een pan. Kruid het kalkoengebraad naar wens aan alle zijden en schroei het dicht. Leg het vervolgens in een ovenschotel en zet gedurende +/- 45 min in de oven.

Was en kuis de prei, snij het wit in stukken van +/- 6 cm lang en snij ze vervolgens overlangs door. Leg de prei in een ovenschotel en zet onderaan in de oven. Keer de prei na 15 à 20 minuten.

Was en kuis de worteltjes, snij ze in schijfjes en stoom (of kook) ze beetgaar in +/- 15 minuten.

Borstel de champignons en snij ze in schijfjes.

Controleer de bereidingstijd van de ovenkroketjes en leg ze op een ovenschotel mee in de oven.

Verwarm de sojaroom, de helft van de kaas en de mosterd in een pannetje onder voortdurend roeren en kruid naar wens. De saus is klaar zodra je een egale vloeistof bekomt.

Verdeel de worteltjes over 4 kleine ovenschaaltjes en giet de roomsaus hierover uit. Bedek met de rest van de kaas, het paneermeel en druppel 1 el margarine over de schaaltjes. Zet ze vervolgens nog 5 à 10 minuten mee in de oven.

Bak de champignons in 1 el margarine en kruid met peper en lookpoeder.

Haal het kalkoengebraad uit de oven en snij in schijfjes.

Verdeel het vlees, de kroketjes en de groenten over de borden en eet smakelijk!

Nota's:

Dit gerechtje is klaar op +/- 50 minuten en past zowel op een doordeweeks menu als als onderdeel van een feestmaal. Kies je voor een feestmaal met meerdere gangen, dan mag je de porties allicht wat downsizen, anders heb je wellicht nog een overschotje voor de dag nadien.

Door 3 soorten groenten op het menu te zetten kom je tegemoet aan de groenteliefhebbers én aan de moeilijke groente-eters. De moeilijke eters hebben de keuze uit 3 groenten en vinden wellicht iets dat ze lusten, de groenteliefhebbers hebben veel groenten op hun bord en zullen wellicht meer groente en minder van de andere maaltijdcomponenten eten.

Dit gerechtje bevat 721 kcal en 11g vezels per portie. De grootste caloriebron binnen dit gerecht, dat zijn de kroketjes. Maak je dit receptje met gekookte aardappelen en light kaas i.p.v. met kroketjes en volvette kaas, dan bevat het ongeveer 500 kcal per portie.

Consultaties enkel op afspraak.
Raadpleeg mijn online agenda
of maak een telefonische afspraak.
+32(0)15 68 24 60

Natacha Van der Auwermeulen
Diëtiste & voedingsdeskundige
RIZIV: 5-64674-60-601

Mijn gezonde voeding
Bergstraat 25
2220 Heist-op-den-Berg
info@mijngezondevoeding.be
BTW BE 0700.497.475

Volg ons op facebook

Mijn gezonde voeding is lid van:
de AllergieDiëtisten & de Vlaamse
Beroepsvereniging van Diëtisten

Lekkere recepten en weetjes
in je mailbox? Schrijf je dan in
voor onze nieuwsbrief.

Privacyverklaring

www.mijngezondevoeding.be